Watergatejournalist vill utreda Trumps lämplighet

Publicerad 2018-09-08

Watergatejournalisten Carl Bernstein vill att Kongressen utreder om Donald Trump är lämplig som president.

Bakgrunden är den anonyma krönikan i New York Times samt Bernsteins kollega Bob Woodwards nya bok ”Fear: Trump in the White House”.

– De som står USA:s president närmast säger att vi måste rädda landet från honom, säger Bernstein till CNN.

Det blåser hårt kring president Donald Trump. En anonym kritisk krönika av en högt uppsatt Trumpmedarbetare publicerades nyligen i New York Times. I texten beskrivs presidenten som dåligt påläst, okunnig och oberäknelig.

Bob Woodwards nya kritiska bok om Trump handlar om presidentens oförutsägbarhet, impulsiva beslut och dåliga koll på fakta.

”Rädda landet från honom”

Bilden som målas upp har fått journalisten Carl Bernstein, som låg bakom avslöjandet av Watergateskandalen tillsammans med Woodward, att nu vädja till kongressen att starta en utredning om Trumps lämplighet som president.

– Det handlar om att de som står USA:s president närmast säger att vi måste rädda landet från honom, säger Bernstein till CNN.

Carl Bernstein uppger för CNN att Trumps beteende inte är någon överraskning för någon republikan.

– Vad som behövs är utredningar av kongressen, antingen öppna eller bakom stängda dörrar, där de närmast presidenten får vittna om hans lämplighet.

Vill utreda vem som skrev krönikan

I går gjorde också den demokratiska senatorn Elizabeth Warren ett utspel. Hon hävdade at det var dags för Kongressen att ställa Trump inför riksrätt och avsätta honom.

Under fredagen beskrev president Trump den anonyma krönikan i New York Times som ett hot mot rikets säkerhet. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Presidenten vill att justitieminister Jeff Sessions ska starta en utredning för att försöka ta reda på vilken medarbetare som skrev krönikan.

Trump utesluter heller inte att vidta rättsliga åtgärder mot New York-tidningen på grund av krönikan.

– Vi får se. Jag håller på att titta på det, sa han enligt AP.