Elmer, 6, vågar inte gå till skolan i favoritbyxorna

Publicerad 2018-10-10

Sexårige Elmer har alltid gillat kläder i olika färger, form och mönster. Såväl blommor, enhörningar, bilar och motorcyklar har gått hem hos honom.

Men när han började i sexårsklass ville han inte ha sina favoritbyxor med ponnys.

– Alla skrattar åt dem.

Sedan Elmer började i sexårsklass i höstas har han blivit mer medveten om vad han sätter på sig. Till exempel vill han inte ha på sig sina favoritbyxor med ponnyhästar i skolan längre. Han har haft dem en dag i skolan, men inte sedan dess.

– Alla skrattar åt dem, säger han och fortsätter:

– Jag kände mig ganska ledsen.

Även en annan i hans klass har blivit skrattad åt, enligt Elmer. Han hade haft rosa klänning och flera hade skrattat, vilket gjorde honom ledsen.

– Man ska få ha vilka kläder man än vill.

Slutade ha favoritkläderna

Elmers mamma Madelene Thiger och hennes sambo upplevde att hans garderob förändrades drastiskt sedan han började skolan.

– Innan la han inte märke eller tänkte på kläderna, utan då var det mer att ”de här leopardskorna gillar jag” och ”de här lila byxorna med rosa stjärnor tycker jag om”. Men sen hände något ganska snabbt, efter att han började skolan. Då blev det tydligt, vi förstod vad som höll på att ske och vad som sker, men vi väntade ut honom, att han skulle få kommentera det själv.

En dag berättade Elmer om händelsen med byxorna, och varför han inte ville ha dem längre. Då pratade Madelene och pappan med honom, och jobbade med att försöka stärka hans självkänsla.

– Vår reaktion var att om han ville ha byxorna skulle han ha dem, och om inte så skulle han inte det. Vi sa att vi skulle stötta honom i vilket beslut han än tog, men att han skulle gå på sin magkänsla och göra vad han tycker är och känns rätt, säger hon och fortsätter:

– Det landade tyvärr i att han inte har dem. Han har dem när han är hemma. Men inte i skolan. Han har dem när vi går på stan han har haft de i andra offentliga sammanhang.

Som förälder blir hon ledsen och rörd.

– Det handlar ju om min son. Jag vill ju att han ska få vara den person som han är och jag vill att han ska bli accepterad och respekterad för den han är.

– Men det här handlar i sak inte om Elmer, vi skulle vilja lyfta fokuset från honom, för vad det egentligen handlar om är ju rätten till att få vara sig själv. rätten att få bära vilka kläder jag vill, rätten att få älska vem jag vill, rätten att utan påhopp från andra människor få vara accepterad.

Började gråta av kärlekshälsningarna

Madelene tycker att det är en komplex fråga. Å ena sidan vill de bygga hans självkänsla, å andra sidan vill de inte att han ska bli utsatt för något.

– Vi vill inte att han ska fara illa för att vi försöker få till en förändring och för att vi vill att normerna ska se ut på ett annat sätt.

Efter att Elmer och hans byxor uppmärksammats i ett lokalt SVT-inslag har familjen fått många glada tillrop och hälsningar – som ger hopp om en förändring.

När sexåringen kom hem på måndagen läste Madelene upp några av hälsningarna.

– Han blev väldigt rörd och började gråta. ”Mamma, det är glada tårar, för det är så roligt att andra tycker som jag”, sa han.

Följ ämnen i artikeln