Oro för folkhälsan om monopolet försvinner

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2024-06-05

Om gårdsförsäljningen leder till att Systembolagets monopol försvinner ökar risken att svenskarna dricker mer, enligt experter. Arkivbild.

Gårdsförsäljning av alkohol kommer inte att ge några större effekter på svenskarnas alkoholvanor, enligt experter. Men om det leder till att Systembolaget tappar sitt monopol får det effekter. En farhåga är att det blir lättare för unga att köpa alkohol.

Regeringen vill tillåta gårdsförsäljning av alkohol redan 2025. Alkoholkonsumtion har flera kända negativa effekter på hälsan men socialminister Johan Forssmed (KD) är inte oroad över gårdsförsäljningen.

– Vår bedömning är att det kommer att påverka folkhälsan marginellt, säger Forssmed.

Sven Andréasson, professor emeritus i socialmedicin vid Karolinska institutet och som forskat mycket på alkohol, tror inte heller att gårdsförsäljningen, som förslaget ser ut, kommer att få stora konsekvenser för folkhälsan.

Sämre ålderskoll

Men om det på sikt leder till att Systembolagets monopol försvinner kan folkhälsan påverkas desto mer. Det öppnar för att alkohol kan komma att säljas av andra butiker utan de strikta regler av tider och butiker som monopolet innebär, enligt Andréasson.

– Vi har sett i andra länder där monopolet gradvis har avskaffats att konsumtionen och alkoholskadorna ökar.

Sven Andréasson lyfter särskilt Systembolagets systematiska ålderskontroller. Det är i dag svårt att köpa alkohol i butik om du är under 20 år.

– Systembolaget gör regelbundna kontroller där unga skickas ut och det är nästan omöjligt att köpa utan att visa legitimation.

När det i forskningsprojekt har gjorts samma tester i butiker som säljer folköl - där det är 18 årsgräns - så är det betydligt fler underåriga som lyckas köpa.

Blir vinstintresse

Även på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) anser man att förslaget innebär risker.

– En gårdsförsäljning ger en viss ökad tillgänglighet men den stora frågan är om EU anser att vi inte längre har monopol och att fler aktörer tillåts sälja alkohol. Då uppstår en ökad butikstäthet, ökade öppettider och ett vinstintresse som inte Systembolaget har, vilket sannolikt ökar konsumtionen, säger Björn Trolldal som är utredare och forskare på CAN.

Han lyfter bland annat ny forskning om att risken för flera typer av cancer ökar redan vid en låg alkoholkonsumtion.

– Ju högre konsumtion desto fler alkoholrelaterade skador, säger han.