Sprängdåd kan vara kopplade till rättegångar

Publicerad 2024-03-06

Aftonbladet

Tre sprängdåd på 24 timmar i Stockholm. På två av adresserna bor åtalade för våldsdåd kopplade till Foxtrotnätverkets interna strid.

Båda rättegångarna inleddes på onsdagen.

– Vi ser tydligt förnyad aktivitet, säger polischef Jale Poljarevius.

Måndag kväll i Fagersjö, natten mot tisdag på Lidingö, tisdag kväll i Farsta strand. Efter ett sprängdåd på en månad i Stockholmsområdet detonerade tre sprängladdningar inom loppet av ett dygn.

Skrivna på adresserna i Fagersjö och på Lidingö finns personer åtalade för våldsdåd inom ramen för internkonflikten i det splittrade Foxtrotnätverket.

I båda fallen handlar det om dåd riktade mot falangen som lierat sig med den gängtopp i 35-årsåldern som råkat i konflikt med Rawa Majid. Båda rättegångarna inleddes på onsdagen.

– Rent teoretiskt kan det vara en markering från motståndarsidan att nu börjar en hämndvåg, säger Jale Poljarevius, underrättelsechef i polisregion Mitt.

Gängtoppens mamma mördades i sitt hem i Uppsala i september förra året. På adressen i Fagersjö bor en ung man åtalad för att ha anlitat torpeder som i nära anslutning till mordet ska ha rest till Uppsala för att döda andra anhöriga till mannen.

Jale Poljarevius, underrättelsechef region Mitt.

Risk för hämnd

På adressen på Lidingö bor en 21-årig man åtalad för att vid samma tid ha försökt skjuta ihjäl föräldrarna till man i 20-årsåldern som knyts till ett gäng som enligt flera medier ställt sig på gängtoppens sida.

Även rättegången om mordet på mamman pågår. I samband med att åtal väcktes flaggade polisen för risken för hämnd. Expressen rapporterar, med hänvisning till poliskällor, att sprängningen i Fagersjö misstänks vara just hämnd kopplad till mordet på mamman.

– Ibland ger man sig på motståndare direkt, ibland släktingar, ibland lägenheter, ibland affärsrörelser. Det är olika sätt att angripa och försöka bryta ner motståndaren, säger Poljarevius som samtidigt inte vill kommentera det enskilda fallet.

Förstörd port efter sprängningen på Lidingö.

”Förnyad aktivitet”

Efter en relativt lugn månad har mars inletts med fem sprängdåd. Natten mot onsdagen, med minuters mellanrum, skedde också två detonationer i trapphus på samma gata i Västra Frölunda i Göteborg.

Förra veckan sköts en man i 25-årsåldern till döds i Skärholmen i södra Stockholm, den första dödsskjutningen i huvudstaden på fyra månader.

– Även i brytpunkten mellan januari och februari såg man tendenser till något man skulle kunna likna vid en ny våldsvåg, men sedan ebbade det ut. Nu ser vi väldigt tydligt förnyad aktivitet. Det kan se lugnt ut, men det är ett bräckligt lugn. Det såg vi då och det ser vi även nu, säger Poljarevius.