Ingen talman i USA trots elva försök – Republikanerna splittrade i viktiga valet

Publicerad 2023-01-06

Trots elva omröstningar har Republikanerna inte kunnat enas om vem som ska bli nästa talman.

En missnöjd grupp vägrar släppa fram kandidaten Kevin McCarthy i det längsta valet på 164 år.

– Det kommer fortsätta att vara så här tills vi når ett avtal, säger han enligt CNN.

Republikanerna i USA:s representanthus är splittrade. Efter totalt elva omröstningar har man fortfarande inte enats om vem ska ta över som talman i representanthuset. Det är kandidaten Kevin McCarthy som inte lyckas skrapa ihop de 218 röster som krävs för att bli vald.

Omröstningen har skjutits fram till fredagen. Talmansvalet har nu blivit det längsta på 164 år. 1859 tog det 44 omröstningar innan en talman kunde väljas.

– Uppenbarligen gillar jag att skapa historia, sa han efter den senaste omröstningen enligt TT.

Talmanskaoset har uppstått efter att tjugo republikaner i representanthuset motarbetat McCarthy. Politico rapporterar att republikanerna ska ha suttit ner och förhandlat med varandra efter omröstning nummer elva. Enligt tidningen har man nått ”ett genombrott”.

Republikanernas kandidat Kevin Mccarthy.

McCarthy hoppfull

Kevin McCarthy själv är hoppfull om att bli vald.

– Det kommer fortsätta att vara så här tills vi når ett avtal, sa han till CNN under torsdagen.

Kandidaten fick också frågan i vilket skede han kommer inse att resultatet inte kommer förändras.

– Efter att jag vunnit, svarade han då.

Republikanerna Matt Gaetz och Marjorie Taylor Greene. Gaetz har varit en av de som varit emot Mccarthy medan Taylor Greene stöttat honom som ny talman.

Omröstningen genomförs efter att Republikanerna vunnit majoritet i representanthuset i samband med höstens mellanårsval i USA. När demokraten Nancy Pelosi avgår är det en republikan som ska ersätta henne.

Representanthuset består av 435 ledamöter och hittills har McCarthy samlat ihop 200 röster. Den grupp republikaner som inte vill se honom på posten är för liten för att välja en egen kandidat. Därför röstar man mot honom i protest.

Republikanen Matt Gaetz valde till exempel i den senaste omröstningen att lägga sin röst på den tidigare presidenten Donald Trump som en symbolisk handling.

Följ ämnen i artikeln