Stormen Pia slår hårt mot Europas julresenärer

TT

Publicerad 2023-12-22

Många gator och torg har drabbats av översvämningar i den tyska staden Hamburg.

Översvämningar, inställda flyg och trafikkaos. Stormen Pia har slagit till med full kraft på flera platser i Europa.

I Belgien har en kvinna omkommit efter att en 20 meter hög julgran rasat över henne på en julmarknad på grund av de starka vindarna.

Ytterligare tre personer skadades när den 20 meter hög julgranen i rasade över dem på en julmarknad i den belgiska staden Oudenaarde, skriver The Guardian.

Enligt tidningen ska granen ha rasat på grund av de hårda vindar som råder i området i spåren av stormen Pias framfart.

Stormen har också satt käppar i hjulet för många av Europas julresenärer, bland annat i Storbritannien, där ett stort antal tåg- och flygresor ställts in. Under fredagsmorgonen rådde kaos på järnvägsstationerna Euston och Kings Cross i London efter att tågen mellan den brittiska huvudstaden och Manchester och Edinburgh har ställts in, enligt The Independent.

Höga vattenstånd i Danmark

Även Londonflygplatsen Heathrow har drabbats av ovädrets framfart, som fått till följd att ett stort antal inrikes- och utrikesflyg ställts in.

I Danmark har många platser drabbats av översvämningar och på flera håll befinner sig vattenståndet på den högsta vattennivån som uppmätts sedan stormen Bodil 2013.

Under torsdagskvällen stängdes också Storabältbron under ett antal timmar, men bron öppnade återigen vid 02-tiden natten mot fredag. Även under fredagen har bron periodvis varit stängd för trafik på grund av väderläget.

Översvämningar i Hamburg

Stormen Pia har också dragit in över Nederländerna, där de starka vindarna ledde till att 200 avgångar under torsdagen ställdes in på storflygplatsen Schiphol. På flygplatsens hemsida varnar man också för att de hårda vindarna kan leda till förseningar och fler inställda flyg under fredagen.

Även i norra Tyskland har ovädret orsakat stora trafikproblem och många tågresenärer har drabbats av inställda tåg och förseningar. Myndigheterna varnar också för höga vattenflöden – och i Hamburg har många av stadens gator och torg översvämmats.