Sveriges Natoansökan på agendan i turkiska utrikesutskottet

Publicerad 2023-12-26

Den svenska Natoansökan står på agendan när det turkiska parlamentets utrikesutskott samlas i dag.

Men tajmingen kunde inte bli sämre, enligt Turkietkännaren Kurdo Baksi.

– Det finns en bred hatstämning mot västvärlden, säger han.

Följ ämnen
Nato

Klockan 13 på annandagen, svensk tid, möts utrikesutskottet. Som den sista av tio punkter på dagordningen står den svenska Natoansökan.

Och redan det är ett tecken på hur lågt prioriterad frågan är för Turkiet. Det menar Kurdo Baksi, svensk-kurdisk samhällsdebattör och författare, som följt turkisk politik under en lång tid.

Om man ens hinner ta upp Sveriges ansökan i dag blir han förvånad.

– Jag tror att man medvetet lagt Sveriges ansökan sist på dagordningen och att AKP-ledamöterna (president Recep Tayyip Erdogans parti) hoppas på att inte hinna med ansökan i dag, säger Kurdo Baksi.

Kurdo Baksi, svensk-kurdisk samhällsdebattör och Turkietkännare.

Turkiet: Vi har inte bråttom

Frågan var uppe i utskottet i november och orsakade då en vild debatt. Utskottets ordförande har själv sagt att man inte har bråttom.

– Vi har självklart inte bråttom, vi har våra egna prioriteringar, sade utskottets ordförande Fuat Oktay till nyhetsbyrån Bloomberg i mitten av december.

Att Erdogan och hans parti inte är intresserade av att påskynda godkännandet av det svenska Natomedlemskapet just nu beror på tre saker, enligt Baksi.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på ett Natomöte i somras.

Turkiet vill köpa F-16-plan från USA och president Erdogan har tidigare sagt att villkorat den svenska Natoansökan till affären. Joe Biden har lovat att han ska arbeta för att USA ska skicka F-16-plan till Turkiet.

Men den amerikanska kongressen, som måste ge grönt ljus, har julledigt.

– Jag tror att Erdogan vill vänta in beslutet om F16-planen, säger Kurdo Baksi.

”Extra mycket hatstämning”

Att PKK i helgen dödade minst 12 turkiska soldater i irakiska Kurdistan har förvärrat situationen ytterligare. Det har lett till en bred hatstämning mot västvärlden i landet.

– Tajmingen kunde inte bli sämre. Normalt är det en hatstämning mot västvärlden, men nu är det extra mycket. Turkiet menar att PKK får hjälp från västvärlden och varje attentat påminner dem om att de är hotade, säger Kurdo Baksi.

Stundande lokala och regionala val och ett sviktande stöd för AKP och Erdogan kan också göra det intressant att förhala den svenska Natoprocessen och ha kvar Sverige som en yttre fiende, något Erdogan brukar använda sig av för att vinna val, menar Baksi.

Kan bli medlem innan året är slut

Men det finns trots allt en chans att den svenska ansökan tas upp och får grönt ljus av utrikesutskottet i dag. Då är det två steg kvar innan Sverige blir medlem i Nato: ett godkännande i parlamentet och sedan en tumme upp från Erdogan.

– Då kan det tas upp i parlamentet redan på torsdag och sedan skickas till Erdogan, säger Kurdo Baksi.

Ulf Kristersson i juli.

Om ansökan godkänns i utskottet idag finns det en chans att Turkiet godkänner Sveriges ansökan innan året är slut. Men det beror på om utskottet beslutar att ärendet ska hanteras brådskande, prioriterat eller ”tids nog” av parlamentet.

Han menar att Erdogan känner en ökad press på sig att släppa in Sverige i förvarsalliansen.

– Joe Biden har sagt att han vill att Sverige ska gå med innan året är slut. Om det inte blir något beslut i utskottet i dag så blir den svenska ansökan troligtvis inte godkänd innan 2023 är slut, säger Kurdo Baksi.

Utrikesutskottets möten brukar pågå i tre till fyra timmar.