Putins kryptiska vapenhot efter Ukrainas framgång till havs

Publicerad 2023-09-13

En ukrainsk specialstyrka har återtagit två strategiskt viktiga borrtorn i Svarta havet.

Under striderna tillfogade de ukrainska soldaterna ett ryskt stridsflygplan Su-30 skador.

Vladimir Putin kontrade på tisdagen med ett svårtolkat meddelande om att Ryssland nu tillverkar ”vapen utifrån nya fysiska principer”.

Under tisdagen publicerade ukrainska militära underrättelsetjänsten GUR bilder från måndagens återtagande av oljeborrtornen ”Pjotr Godovanets” och ”Ukraina” i Svarta havet.

Ett ryskt stridsflygplan Su-30 attackerade styrkan, men ukrainarna försvarade sig framgångsrikt och det ryska planet tvingades lämna platsen i skadat tillstånd, enligt GUR.

Oljeborrtornen har varit i ryska händer sedan 2014, då Krim annekterades, skriver tidningen Meduza.

I augusti 2023 uppgav ryska försvarsministeriet flera gånger att ukrainska snabbgående militärbåtar hade eliminerats i Svarta Havet. De ryska attackerna skedde från de nu återtagna oljeborrplattformerna, enligt brittiska försvarsministeriet.

Bas för raketsystem

Borrplattformarna är strategiskt viktiga och kan användas bland annat som bas för raketsystem och som landningsplats för helikoptrar, enligt brittiska försvarsministeriet.

Under tisdagen meddelade Vladimir Putin under ett tal på konferensen Östligt ekonomiskt forum i Vladivostok att Ryssland nu tillverkar ”vapen utifrån nya fysiska principer”. Han gick inte in på några detaljer, men enligt ryska statliga nyhetsbyrån Tass kan det röra sig om till exempel laservapen eller infraljudsvapen.

På tisdagen publicerade Ukraina bilder från återtagandet av två oljeborrtorn i Svarta havet.

Putin hävdade under sitt tal i Vladivostok också att 543 ukrainska stridsvagnar har förstörts under sommarens ukrainska motoffensiv. När Putin i juni uppgav att Ryssland dittills under Ukrainas motoffensiv hade oskadliggjort 245 ukrainska stridsvagnar, visade det sig att det i själva verket rörde sig om 25 stridsvagnar, enligt det holländska projektet Oryx som dokumenterar förluster för de ryska och ukrainska arméerna med hjälp av fotografier.

Ukraina har återtagit oljeborrtornen ”Pjotr Godovanets” och ”Ukraina” i Svarta havet.

96 platser beskjutna

På tisdagen uppgav i sin tur den ukrainska generalstaben att 30 sammanstötningar mellan de ryska och ukrainska arméerna har skett på slagfältet de senaste dygnen och att de ukrainska trupperna har ”nått framgångar” söder och sydost om byn Robotyne i Zaporizjzja-området.

Dagen innan, på måndagen, meddelade ukrainska generalstaben att armén hade uppnått ”delvisa framgångar” vid Klishchiivka sydväst om Bachmut, en by som Ukraina försökt återta praktiskt taget hela sommaren, enligt BBC Russian Service.

Under tisdagsmorgonen besköt också ukrainska styrkor den ryska byn Spodarjusjino i Belgorod-området norr om ukrainska Charkiv. Inga människor skadades, enligt det ryska områdets guvernör Vjatjeslav Gladkov.

Ungefär samtidigt meddelade ukrainska plattformen Military Media Center att Ryssland har beskjutit 96 bebodda platser i Ukraina de senaste dygnen. Människor har dött och skadats, men det framgår inte exakt hur många, enligt tidningen Meduza.

På tisdagen publicerade också amerikanska CNN uppgifter om att det ukrainska företaget Metinvest producerar ukrainska fejkvapen, för att locka till sig rysk eld.

– Krig är dyrt och vi måste få Ryssland att lägga pengar på drönare och granater mot våra fejkvapen. Drönare och granater är dyra, våra modeller är mycket, mycket billigare, säger en företrädare för Metinvest till CNN.

Som exempel kostar en artillerikanon av typen M777 flera miljoner dollar, medan en av Metinvests kopior kostar mindre än tusen dollar.

En ukrainsk specialstyrka återtog oljeborrtornen.

Följ ämnen i artikeln