Kraftiga skyfall i södra Sverige: ”Värre än Hans”

Slukhål i Norrköping

Publicerad 2023-08-15

Skyfall har drabbat södra Sverige på flera håll under tisdagskvällen.

I Norrköping inkom femton vattenrelaterade larm på kort tid och ett slukhål har öppnat sig i marken.

– Helt galet var det i Norrköping en stund, säger presstalesperson Johnny Gustavsson på polisregion Öst.

SMHI har under dagen varnat för skyfallsliknande regn och kraftig åska i de sydöstra delarna av landet mellan 11.00 och 23.00. På kort tid väntas stora regnmängder och både byggnader och infrastruktur kan drabbas, lyder den gula skyfalls-varningen.

Gula varningar för skyfall gäller för Halland, södra och östra Västra Götalands län, Jönköpings län, norra Kronoberg, norra Kalmar län, Östergötland, södra Örebro län samt södra Sörmland.

Trafiken stoppades på Stockholmsvägen i Norrköping.

Slukhål i Norrköping

Regn- och åskoväder har drabbat Östergötland.

Vid 18-tiden slog åskan ner i en villa i Tallboda i Linköping, rapporterar P4 Östergötland. Villan började brinna och personer på plats började släcka branden med trädgårdsslangar.

– När vi kommer till platsen ryker det och brinner det i huset. Vi har släckt branden och nu letar vi efter konstruktionsbränder i tak och väggar, säger Christian Lind, inre befäl på räddningstjänsten till P4 Östergötland.

SMHI:s blixtradar 19.30.

På SMHI:s maxvärde för nederbörd ligger Norrköping på andra plats, där det regnat 39 millimeter.

På en halvtimme mellan 19.30 och 20.00 inkom flera räddningslarm gällande vattenskador i staden. Vid 19.45 rapporterade polisen om att ett slukhål uppstått på en väg till följd av de stora regnmängderna.

– Helt galet var det i Norrköping en stund. Vi fick femton larm på kort tid av olika digniteter rörande översvämningar i källare, bilar som fastnat. Väldigt mycket regn på kort tid, säger presstalesperson Johnny Gustavsson på polisregion Öst.

”Värre än Hans”

Flera lokala medier rapporterade om översvämningar i Nässjötrakten vid 18-tiden. Räddningstjänsten har fått hantera ett 50-tal regnrelaterade händelser under kvällen.

Området utanför stationen i Nässjö dränktes i stora vattenmassor. En central galleria fick utrymmas och flera butiker tog skada.

Strax innan klockan 17 fick Nässjöbon Johanna Pettersson springa genom ovädret.

– Jag sprang 400 meter till bilen och fick krama ur vatten från kläderna, säger Johanna Pettersson.

Förödelse i Åre efter ovädret Hans förra veckan.

Skyfallet varade i ungefär en timme.

– Först regnade det lite men sen kom det en riktig skur. Nu är det sol, säger hon när Aftonbladet pratar med henne vid 20-tiden.

– Under Hans blåste det och regnade lite, det här är mycket värre och har drabbat fler, säger Johanna Pettersson.

Vid 20-tiden visade SMHI:s maxvärden för nederbörd att det regnat mest under dagen i Prästkulla, 60.1 millimeter regn, nära Nässjö.

Rör sig norrut

Ovädret drar norröver och i morgon onsdag kvarstår SMHI:s gula skyfalls-varning för Östra Svealand och södra Gävleborg. Enligt SMHI kommer regnet under onsdagen röra sig mot norra Norrland.

Vid 21.30 rapporterar Stockholmspolisen att flera ringt in om en kraftig smäll i Kälvesta i västra Stockholm. Åskknall och blixtrar hade då fått flera billarm att ljuda.