Billström: Israels svar "proportionerligt"

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2023-10-23

Utrikesminister Tobias Billström (M) på väg in till måndagens EU-möte i Luxemburg.

EU-länderna trycker på för humanitär hjälp till Gaza – men utan förmåga att kunna påverka på allvar.

Klara sprickor i enigheten finns också i synen på konflikten i Mellanöstern.

Världsläget får EU:s utrikeschef Josep Borrell att sucka tungt när han träffar journalistkåren på väg in till måndagens utrikesministermöte i Luxemburg.

– Jag säger god morgon, men händelserna i världen får oss att arbeta i ett ständigt krisläge, säger Borrell.

För första gången sedan i fjol vintras är inte Rysslands krig i Ukraina huvudämne på mötet. I stället handlar det om utvecklingen i Mellanöstern.

– Prioriteten just nu är att få in humanitärt stöd (till Gaza), betonar Borrell.

”Ge och ta”

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) säger det samma, men trycker också på vikten av att Hamas släpper dem som kidnappats under räderna in i Israel den 7 oktober.

– Här måste man ge och ta. Det är ju fullständigt självklart att gisslan måste släppas fri – lika självklart som det är att man försöker arbeta för att föra in vatten, föra in mat, föra in bränsle så att man inte minst kan rena vattnet inne i Gaza. De här sakerna hänger ihop och det är viktigt att se dem som en helhet, säger Billström.

Både han och Borrell trycker på vikten av att också få fart på fredsprocessen för att få till en tvåstatslösning.

– Här tror jag att EU kan spela en viktig roll under de kommande veckorna och månaderna eftersom detta måste vara den långsiktiga lösningen, säger utrikesministern.

”Proportionerligt”

EU:s möjlighet att verkligen kunna påverka konflikten är samtidigt begränsad, även om ministrarna ofta och gärna trycker på styrkan av ett enat EU.

Å andra sidan är enigheten ganska tveksam när det gäller just Mellanöstern, med olika åsikter i olika huvudstäder i EU.

Även om alla visserligen har fördömt terrordåden från Hamas så är synen på Israels svar splittrad – särskilt när det gäller de humanitära följderna för civilbefolkningen i Gaza.

– Det var en förfärlig attack, men det lidande som oskyldiga civila utsätts för i Gaza är inte alls acceptabelt, säger exempelvis Irlands utrikesminister Micheál Martin.

– Israel har rätt att försvara sig och svaret har varit proportionerligt, säger i sin tur Sveriges Tobias Billström.