"Erdogan skruvar upp retoriken"

Joakim Magnå/TT

Publicerad 2023-10-25

Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier på Stockholms universitet. Arkivbild.

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan kritiserar Israel samtidigt som han beskriver terroristerna i Hamas som befriare.

Turkietkännaren Paul Levin ser det som en turkisk balansakt som ”skruvar upp retoriken”.

Erdogans ord på onsdagen om att Israel bedriver ett ”inhumant” krig mot Hamas ska ses mot bakgrund av turkisk inrikespolitik, enligt Paul Levin, chef för institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

– Turkiet har av ekonomiska och andra skäl försökt att återupprätta relationerna med Israel. Därför har man, inklusive Erdogan, varit ganska nedtonad i sin retorik i samband med Gazakriget. Men i tonläget i Turkiet generellt finns det en oerhörd upprördhet över Israels bombningar i Gaza, säger han.

”Politiskt nödvändig”

Ilskan gör att Erdogan nu skärper tonen och ställer in ett planerat besök i Israel, bedömer Paul Levin.

– Man kan se det som att Erdogan skruvar upp retoriken. Han tar parti för Gazaborna och uttrycker ingen kritik mot Hamas, och är ganska hård mot Israel. Det är en uppskruvning som jag tror är politiskt nödvändig med tanke på läget i Turkiet.

Besöket i Israel handlade enligt AFP om ett naturgasprojekt.

Relationerna mellan Turkiet och Israel har länge varit kyliga. De brakade samman när nio turkar dödades efter att Israel bordat ett turkiskt fartyg som ingick i en flotta som försökte bryta Israels blockad mot Gaza 2010. Men i fjol beslöt länderna att återupprätta fullständiga diplomatiska förbindelser med varandra och skicka ambassadörer.

Samtidigt har Turkiet en fungerande relation med Hamas och klassar inte organisationen som en terrorgrupp.

Möjlig medlare

Paul Levin förklarar att Erdogan balanserar för att bibehålla Turkiets mer neutrala position.

– Det är inte ett helhjärtat fördömande av Israel. Turkiet vill fortsatt positionera sig som en möjlig medlare i konflikten. Det som i svenska öron låter som ett omfamnande av Hamas är relativt sett en mer nyanserad hållning än vad som hade varit fallet för fem år sedan.

– Det är en balansgång mellan inhemska politiska realiteter, och andra ambitioner och ekonomiska behov på den internationella arenan.

Israels utrikesdepartement var skarpt kritiskt till Erdogans utspel och sade att den turkiske presidenten försvarar ”terrorister”.