Unga om boffningstrenden i Luleå: Rädd att det ska hända fler

Kommunpolis: Helt lagligt – och lätt att dölja

Uppdaterad 2023-04-26 | Publicerad 2023-04-21

LULEÅ. I måndags hittades Yasmine, 14, död på en skoltoalett.

Mycket tyder på att hon dog i samband med att ha boffat – och nu varnas det för en boffningstrend bland unga i Luleå.

– Man är rädd att det ska hända fler, säger Cornelia Renlund, 14.

I måndags hittades Yasmine, 14, död inne på en toalett på Örnässkolan.

Under torsdagen kom ett nytt larm från en skola i kommunen. Då fördes två elever på en annan grundskola i till sjukhus efter en ”händelse”. En av dem med allvarliga skador.

Under torsdagskvällen höll kommunen ett krismöte och på fredagen samlade de till en pressträff ”med anledning av den senaste tidens händelser som berör ungdomar”.

Pressträffen handlade om det boffningsproblem man sett bland unga i Luleå de senaste månaderna.

– Med tanke på den tragiska händelsen i måndags och att familjen har velat varna för boffning, vill vi stärka det budskapet här, sa Magnus Carlborg, kommunpolis.

Vad som hänt med de två eleverna som förts till sjukhus är fortfarande oklart. Varken kommun eller polis vill svara på frågan med hänvisning till sekretess.

– Det finns ett anhörigperspektiv att ta hänsyn till, sa Magnus Carlborg.

Kände drabbade

I Hertsö centrum lyser vårsolen. Några unga killar kör förbi på sina crossar. Här sitter Cornelia Renlund, Milla Munkhammar och Elsa Taavola, alla 14, under sin lunchrast.

De är personligen berörda av den senaste veckans händelser. De är kompisar till de två elever som fördes till sjukhus under onsdagen.

De kände också Yasmine som nu är död.

– Det är så sorgligt, säger Cornelia om Yasmines död.

– Man blir rädd att det ska hända flera man känner, man vet ju inte vem som kan testa.

I måndags hittades Yasmine, 14, död på en skoltoalett. Mycket tyder på att hon dog i samband med att ha boffat.

Själva har de inte och är inte intresserade av att testa boffning. Men de vet folk, framför allt tjejer, som gör det.

Polisen säger att boffandet uppmuntras och hetsas om bland unga i sociala medier. Tjejerna säger att boffandet blivit en trend i Luleå.

– Det har varit det ett tag, hela 2023. Nu har det blivit en stor grej. För en del är det som att man har hittat ett nytt sätt att få uppmärksamhet, säger Cornelia.

Efterlyser stöd från vuxenvärlden

På en skola vittnar elever om att de sett tomma torrschampo- eller deoflaskor i papperskorgar. Tjejkompisarna har inte sett några tecken på att det boffas på deras skola, Hertsöskolan.

– Den är rätt liten, det händer mer på större skolor med fler elever, säger Elsa. 

De tror att vuxenvärlden måste bli bättre på att prata med ungdomar om riskerna med boffning. Men många unga som boffar mår dåligt, enligt tjejerna, som menar att vuxenvärlden måste bli bättre på att se dem och ge dem hjälp. 

– Man måste få hjälp, inte bara höra från vuxna att ”det löser sig”, säger Milla. 

Helt lagligt

Tidigare i februari larmade Kulturens hus om att ungdomar samlades på deras toaletter för att boffa torrschampo och stängde fyra av sex toaletter för att få bukt med problemet. Även socialtjänsten och skolorna har varnat föräldrar för den livsfarliga trenden. 

Magnus Carlborg, kommunpolis, säger att det farliga med boffningen är att den – till skillnad från andra berusningsmedel – är helt laglig. 

– Det är inte ett brott, boffning. Produkten är legal och tillgänglig. Den är ganska lätt att dölja och det är säkert ganska många som inte känt till problematiken. Det här ruset är en så fin gräns till att bli farligt och leda till död.

Varför boffningstrenden drabbat just Luleå nu är svårt att svara på, men Magnus Carlborg säger att polisen har sett att det uppmuntras och hetsas kring det i ungas sociala medier. 

Carina Sammeli (S), kommunstyrelsens ordförande, har inte heller något entydigt svar på frågan. 

– Jag har inget bra svar på det. Vi ser inte sen tidigare att vi har många fall rapporterade. Vi har väl fått signaler att det finns men inte såhär utbrett. Just nu vill vi signalera att det här är ytterst farligt, säger hon och tillägger att man kommer att analysera det.

Carina Sammeli.

Omöjligt hålla uppsikt

Hon säger att Luleå är en stad i sorg i dag.

– Det finns en stor oro i samhället och en sorg eftersom en händelse fick ett dödligt fall. Det är enormt tragiskt, vi har som största prioritet att se till att unga är trygga och säkra nu, säger hon.

En flicka har dött och två elever skadats på skolor i Luleå under en vecka. Carina Sammeli säger att kommunens skolor är trygga, men att det är omöjligt att hålla uppsikt på alla elever hela tiden.

– Vi kommer aldrig ha en skola där vi följer alla barn hela tiden. Det är inte så samhället går till och det vi vill lära våra barn. Däremot kommer vi titta på nu om vi borde gjort något annorlunda för att barnen skulle vara trygga i skolan.

Hon säger att man vidtar åtgärder efter det som hänt, men att de varierar från skola till skola.

Sent på fredagen rapporterade P4 Norrbotten att flera mindre matbutiker att plocka bort torrschampo från hyllorna.

Borde man göra det svårare för unga att få tag i de här produkterna?

– Min spontana tanke i början av veckan var: varför har handlarna det här framme? Sen har jag insett att det är väldigt många produkter, sen är det olika i landet vilka saker man provar där. Men jag skulle gärna se att handlare kanske har det lite mer undanstoppat eller att man frågar sig varför ungdomar ska ha vissa produkter.

Följ ämnen i artikeln