32-åringen utreds nu även för mordet på Emilie Meng

Uppdaterad 2023-04-27 | Publicerad 2023-04-26

13-åriga danska Filippa försvann när hon skulle dela ut tidningar.

Dagen efter hittades hon vid liv.

En 32-årig man greps misstänkt för olaga frihetsberövande och sexualbrott och misstänks nu även för mordet på Emilie Meng.

En Hyundai i30, tillhörandes mannen, har hittats i Slovakien – samma modell som efterlystes i Mengfallet.

Det sista spåret från Filippa är ett telefonsamtal till sin bonuspappa runt 11.30-tiden då hon berättar att hon att är på väg hem.

Kort därefter inleds en stor polisinsats i närheten av byn Kirkerup i Danmark. Flickan var spårlöst försvunnen – det enda som hittades var flickans cykel slängd i ett dike i sökområdet.

På söndagen den 16 april hittades Filippa vid liv i en bostad i Korsør.

I samband med att hon hittades greps en 32-årig man.

Utreds i flera olösta fall

Polisen håller på onsdagen en pressträff om polisutredningen mot 32-åringen som har suttit häktad sedan den 17 april, misstänkt för frihetsberövande, flera fall av våldtäkt och hot om våld.

Mannen erkänner delvis brott, uppger hans advokat.

Polisen meddelar att de nu även utreder mannen i andra olösta fall – däribland mordet på Emilie Meng och ett olöst våldtäktsfall som inträffade i fjol i Sorø, säger polischef Kim Kliver på presskonferensen.

Det var år 2016 som 17-åriga Emelie Meng försvann och dödades under oklara omständigheter. Hon hade precis lämnat sina vänner på Korsørs tågstation. Hon hittades sedan död i en sjö, sex månader efter försvinnandet.

Körde samma bilmodell som efterlystes i Mengfallet

Ekstrabladet har tidigare rapporterat om uppgifter om kopplingar till det ouppklarade mordet och skriver att 32-åringen förhördes i utredningen om Mengs försvinnande sommaren 2016.

Enligt källor ska det vara bilmodellen, en ljus Hyundai i30, som fick polisen att ringa upp mannen 2016. Den fångades på en övervakningskamera vid Korsør station vid ungefär samma tidpunkt som flickan senast sågs vid liv och tillhör enligt danska medier 32-åringen.

Danska BT rapporterade i måndags att polisen kunnat beslagta 32-åringens bil i Slovakien. Den ska nu undersökas av danska kriminaltekniker.

Mai-Brit Storm Thygesen, som är Emilie Mengs mammas målsägarbiträde, säger till danska TV2 att uppgifterna är ”chockerande” och ville därför att polisen skulle titta på eventuella kopplingar mellan fallen.

– Den misstänkte har ägt en Hyundai i30. På den grunden fanns redan den misstänkte tillsammans med flera tusen andra personer i vårt utredningsmaterial, säger Kim Kliver till TV2.

Följ ämnen i artikeln