Flera döda i ryska attacker i Ukraina

TT-AFP

Publicerad 2024-03-27

En polis framför ett förstört bostadshus i Charkiv.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har undersökt försvarslinjer i de nordöstra delarna av landet, när Rysslands framfart har lett till att de ukrainska styrkorna fått gå på defensiven.

I landets östra och södra delar har minst tre personer dödats i ryska attacker.

President Zelenskyj har undersökt de nybyggda försvarslinjerna, säger han under ett besök i länet Sumy. Han besökte bland annat skyttegravar.

– Vi stärker vårt försvar, säger Zelenskyj.

Ryssland har de senaste veckorna trappat upp luftanfallen mot Ukraina och riktat in sig på viktig infrastruktur som svar på dödliga attacker mot ryska gränsregioner.

Ukrainas näst största stad Charkiv har under onsdagen attackerats med bland annat luftanfall. Minst en person rapporteras ha dödats och 18 andra skadats.

”Fyra barn är bland de skadade. Lägenhetsbyggnader skadades. Antalet offer kan komma att öka”, uppger länets guvernör Oleh Sinegubov.

Zelenskyj uppmanar Ukrainas allierade att snabba på leveranserna av bland annat stridsflyg av typen F-16 efter attacken mot Charkiv.

I det sydliga länet Cherson, som delvis är ockuperat av Ryssland, har en kvinna dödats i en drönarattack, enligt den ukrainske guvernören Oleksandr Prokudin.

”En 61 år gammal lokal invånare skadades dödligt i sitt eget hem”, skriver Prokudin på sociala medier.

I den sydöstra staden Nikopol uppges en man ha dödats av artilleribeskjutning.