Forskare: E-cigaretter är inte ofarliga

Publicerad 2017-02-03

Ny forskning visar att e-cigaretter inte är så ofarliga som man hittills trott.

E-cigaretter är inte så ofarliga som man hittills trott, visar en ny amerikansk studie.

– Det här är ett område där vi behöver mer kunskap, säger Europeiska kardiologsällskapets talesperson Joep Perk.

E-cigaretter används både för rökavvänjning och som substitut för vanliga cigaretter. Trots att relativt lite forskning gjorts om deras effekt har de länge ansetts vara ett relativt harmlöst alternativ till tobaksrökning och blir allt vanligare bland svenska ungdomar. En ny studie publicerad i den amerikanska journalen JAMA Cardiology visar dock att de elektroniska cigaretterna inte är så ofarliga som många hittills trott, skriver Europeiska kardiologsällskapet (ESC) i ett pressmeddelande.

Ökad oxidativ stress

Förra året flaggade de europeiska riktlinjerna för förebyggande av hjärt- och kärlsjukdomar för behovet av mer forskning om e-cigaretternas långsiktiga effekter. Därför utfördes en ettårig studie på Kaliforniens universitet i Los Angeles.

Studien innefattade 23 e-cigarettanvändare och 19 icke-rökare i åldrarna 21–45 år. Resultaten visade att de som använde e-cigaretter löpte större risk att drabbas av högre nivåer av adrenalin i hjärtat och ökad oxidativ stress – den biokemiska process som anses vara orsaken bakom bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, grå starr och hemokromatos. Det är samma mekanismer som gör att vanliga tobakscigaretter ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, skriver ECS.

Mer forskning behövs

”Upptäckten har kritisk betydelse för de långsiktiga kardiologiska riskerna med vanemässig användning av e-cigaretter”, säger forskarna bakom studien till ESC.

Joep Perk, talesperson för ECS, understryker dock att en enskild studie inte är tillräckligt för att bevisa ett samband. Han uppmanar till vidare forskning på området.

”Det är ett för stort steg att säga att det här är bevis för att människor kommer att dö i förtid på grund av att de använde e-cigaretter”, säger han och fortsätter: ”Det här är ett område där vi behöver mer kunskap.”