500 saknas efter båtkatastrof på Medelhavet

Publicerad 2023-06-16

Närmare 80 personer tros ha dött i Medelhavet och 500 saknas.

Nio misstänkta människosmugglare har nu häktats.

– Båtarna är som flytande kistor, säger den grekiske kustbevakningsamiralen Nikos Spanos.

Grekiska myndigheter har nu gripit nio misstänkta människosmugglare som anklagas för massmord. De tros ha styrt den överfulla fiskebåt som sjönk utanför den grekiska kusten i onsdags i en av de värsta katastroferna i Medelhavet på senare år.

Båtolyckan tros ha krävt över 80 dödsfall. 500 personer saknas och vittnen hävdar att 100 barn färdades i lastutrymmet.

Sammanlagt har FN registrerat mer än 20 000 dödsfall och försvinnanden i centrala Medelhavet sedan 2014, vilket gör det till den farligaste migrantöverfarten i världen.

– Vi har sett sådana här gamla fiskebåtar tidigare från Libyen. De är inte alls sjövärdiga. De är som flytande kistor, säger den grekiske kustbevakningsamiralen Nikos Spanos till TV-stationen ERT.

Den överfulla båten fotad innan den förliste.

Överlevare tas om hand i hamnstaden Kalamata 240 kilometer sydväst om Aten.

Protester mot migrationspolitik

Under torsdagskvällen samlades tusentals människor i Aten och Thessaloniki för att protestera mot EU:s restriktiva migrationspolitik. Demonstranterna, som kräver att migrationspolitiken lättas, höll i banderoller där det stod ”Krokodiltårar! Nej till EU:s migrationspakt”, rapporterar the Guardian.

– Den invandringspolitik som Europa har fört i åratal förvandlar Medelhavet, våra hav, till vattenfyllda gravar, säger Greklands föredetta premiärminister Alexis Tsipras till the Guardian.

Den tillförordnade grekiska migrationsministern, Daniel Esdras, sade till TV-stationen ERT att Grekland kommer att undersöka de överlevandes asylansökningar men att de som inte har rätt till skydd kommer att skickas hem.

De båtflyktingar som har räddats sover nu i en lagerlokal.

Protester i Aten. Budskapet på banderollen lyder, ungefär:  ”De dödas hav”

Följ ämnen i artikeln