Demonstranter reste in från andra länder – stoppades vid gränsen

Uppdaterad 2023-08-04 | Publicerad 2023-08-03

Polisen hade uppgifter om att regimkritiska demonstranter var på väg till Sverige för den eritreanska festivalen.

Ett flertal personer stoppades vid den svenska gränsen.

– Vi hade sådan information och agerade på det, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

När den eritreanska festivalen arrangerats runtom i Europa har våldsamheter uppstått mellan regimtrogna och regimkritiker.

Och när festivalen flyttade vidare till Sverige visste polisen att ett flertal demonstranter var på väg till Stockholm, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

– Vi har hindrat flera personer att komma in i landet. De har inte kunnat visa att de har rätt att vistas i Sverige. Hur många personer det rör sig om har jag ingen uppgift om, men det ska vara ett flertal.

Efter de våldsamma sammandrabbningarna på Järvafältet har polisen också larmats om stenkastning i Hallonbergen. Något man misstänker hänger ihop.

”Ser över tillståndet”

– Det var stenkastning mot någon lokal i Hallonbergen nyligen. Den händelsen relaterar vi också till det här, säger han och fortsätter:

– I samband med det här har vi kontrollerat flera personer som inte kunnat visa upp ett svenskt id och att de har rätt att vistas i Sverige. De har omhändertagits med stöd av paragraf 11 i utlänningslagen.

Den eritreanska festivalen kommer att pågå fram till 6 augusti. Motdemonstranternas tillstånd för allmän sammankomst gäller till den 5 augusti. Något som polisen nu ser över.

– Man har inte hållit sig till den plats som man varit anvisad utan tagit sig in hos de andra tillståndsgivnas område. Med anledning av det ser vi över tillståndet och det gör vi förutsättningslöst, säger Daniel Wikdahl.

Följ ämnen i artikeln