Fel på livsviktig teknik i Skåneambulanser

TT

Publicerad 2023-07-30

Ett övervakningssystem för ambulanser som Region Skåne upphandlat har visat sig ha allvarliga fel. Arkivbild.

Ny övervakningsutrustning i ambulanser i Skåne har visat sig ha allvarliga fel. Nu anmäler regionen produkterna till Läkemedelsverket. ”Det hade kunnat orsaka dödsfall eller allvarligt försämrad hälsa”, står det i anmälan.

Det nya övervakningssystemet, en modulbaserad plattform, upphandlades av Region Skåne för ett värde av omkring 32 miljoner kronor. I år har man börjat införa systemet i 101 ambulanser i regionen, skriver Kristianstadsbladet.

Systemet ska bland annat kunna mäta EKG, blodtryck och syresättning, och ha tvåvägskommunikation med sjukhus och ambulanser. Men en del tillbud och fel som ”allvarligt kunna påverka patienters hälsa” har inträffat, enligt verksamhetschefen för ambulans. Tolv olika händelser tas upp i en lista över tillbuden.

Till exempel har problem med att ta EKG rapporterats. Blodtrycksvärden har varit felaktiga, vilket kunnat orsaka felbehandlingar. Det har också varit problem med att skicka över mätresultat till sjukhusen, trots att enheterna enligt tillverkaren ska kunna kommunicera sömlöst med varandra.

Även problem med uppkopplingen har förekommit.

Kristianstadsbladet har sökt företaget som tillverkat övervakningssystemet för en kommentar.

Följ ämnen i artikeln