C vill utreda betyget F i skolan

TT

Publicerad 2023-08-25

C-ledaren Muharrem Demirok presenterar nytt utbildningspolitiskt program tillsammans med partiets utbildningspolitiske talesperson Niels Paarup-Petersen och Madelaine Jakobsson, programansvarig.

Centerpartiet vill se över betygssystemet – och då särskilt betyget F.

I dag blir konsekvenserna allt för stora för den som inte blir godkänd, anser partiet.

Inför Centerpartiets stämma i slutet av september har man tagit fram ett nytt utbildningspolitiskt program.

– Lärarnas villkor måste bli bättre, kunskapsklyftorna måste slutas, svensk skola behöver mer pengar och den behöver det här och nu, säger C-ledaren Muharrem Demirok på en pressträff.

Ett av förslagen är att utreda den hårda gränsen för godkänt, betyget F, och de konsekvenser som ett F innebär. Utredningen skulle kunna leda till att betyget underkänt tas bort.

– Får du ett F i dag, så är det stopp. Då tar du dig inte vidare i livet, säger Madelaine Jakobsson, kommunstyrelsens ordförande i Nordmaling och ansvarig för det nya programmet.

Riktmärke för lärare

C föreslår också att det inrättas ett nationellt riktmärke för antalet medarbetare som en rektor ska ha under sig på en skola. Riktmärket bör ligga på 20–25 personer, enligt partiet.

– I dag har många betydligt fler. Och du ska ha medarbetarsamtal och samtidigt vara pedagogisk ledare på en skola, vara ute i verksamheten och hela det arbetet, vilket är ett stort uppdrag. Därför är det viktigt, säger Jakobsson.

C vill också ändra skolans finansiering i grunden och göra om skolpengen till en fast skolpeng per skola och en rörlig elevpeng.

Andra förslag är att erbjuda förskola från två års ålder i stället för från tre år som det fungerar i dag. Partiet vill också införa språkkrav för förskolepersonal och stärka språkundervisningen.

”Känt mig som grinchen”

Partiet gör också en omsvängning från tidigare ställningstagande och vill nu att offentlighetsprincipen ska gälla i såväl förskolor som skolor.

– Även ett parti gör en livsresa, säger Muharrem Demirok.

Sedan tidigare har C presenterat ett förslag om att korta sommarlovet med två veckor, ett förslag som kritiserats från flera håll.

– Jag har känt mig som Grinchen, säger Demirok om när han tagit upp förslaget med sina barn.

– Men vi har föreslagit det här för att vi är övertygade om att det är rätt väg att gå.

Följ ämnen i artikeln