Pappa skjuten till döds – kvinna och barn skadat

Boende i chock efter mordet i villaområdet i Västberga

Uppdaterad 2023-10-13 | Publicerad 2023-10-12

Gärningsmännen tog sin in i villan och öppnade eld.

Pappan i familjen dödades av skotten – hans hustru och ett litet barn vårdas på sjukhus för sina skador.

– Det är väldigt otäckt. Man är inte trygg någonstans i Stockholm, säger Anneli Strömsten, som bor i närheten.

I ena änden av gatan ligger en förskola. I den andra finns en vändplan och bakom den ligger tunnelbanan. E4:an mullrar en liten bit bort men bland de lummiga trädgårdarna i villaområdet i Västberga känns den stora vägen ändå avlägsen.

Framför ett av husen fladdrar polisens blåvita avspärrningsband. På ovanvåningen är en fönsterruta krossad.

Strax före klockan 01 på onsdagsnatten tog sig ett okänt antal beväpnade gärningsmän in i bostaden. De sköt ihjäl pappan i familjen. Hans hustru och ett litet barn skadades.

Larmet om skjutningen kom strax före klockan 01 på onsdagsnatten. På torsdagsförmiddagen var polisen fortfarande på plats vid huset.

Sorg bland boende

På torsdagsförmiddagen har stillheten återvänt. En kvinna står och betraktar poliserna som håller avspärrningarna. Hon har inte sovit en blund.

– Både jag och min dotter var vakna när det small. Det lät väldigt högt. Jag tänkte först att det var några ungar som kastade smällare, men rätt snart förstod jag var det var vi hört, säger hon.

– Polisen och ambulansen var här väldigt snabbt. Det var världens pådrag. Det är först nu när det lugnat ner sig som jag börjar förstå vad som hänt.

Enligt kvinnan har familjen bara bott här i något år.

– Vi hade inte så nära kontakt, men vi brukar alltid heja på varandra. Och nu finns inte en av dem mer. Det är fruktansvärt.

”Oerhört obehagligt”

57-åriga Anneli Strömsten bor också i närheten. Hon var på väg hem sent på kvällen, och reagerade över en vit skåpbil som hade parkerats på ett märkligt sätt.

– Den stod liksom tvärs över gång- och cykelbanan alldeles här intill. Det brukar vara polisbilar här i trakten ganska ofta, men efter att det här hände så vet jag inte vad jag ska tro.

Anneli Strömsten bor i närheten och var på väg hem ungefär en halvtimme innan skotten ekade över området.

Från sin lägenhet har Anneli bra utsikt över de omgivande kvarteren. Från fönstret kunde hon se blåljusen som lyste upp natten bara någon minut efter skottlossningen.

– Det gick blixtsnabbt. De måste ha varit väldigt nära.

– Det här är ett lugnt område. Att sådan här ändå sker visar att våldsdåd kan inträffa precis var som helst. Det är oerhört obehagligt.

Flera poliser på plats vid huset för att bevaka avspärrningarna.

Villa brann timmar efter skjutningen

Bara dryga två timmar efter skottlossningen kom ytterligare ett larm, den här gången om en eldsvåda i en villa i Snättringe i Huddinge söder om Stockholm.

Branden misstänks vara anlagd och polisen rubricerar händelsen som mordbrand.

Enligt Aftonbladets uppgifter har personen som bor i villan kopplingar till paret som besköts i Västberga.

Mycket tyder på att det finns kopplingar mellan skjutningen i Västberga, branden som anlades ett par timmar senare och det pågående gängkriget mellan Rawa Majid och Ismail Abdo.

En av polisens teorier är enligt uppgifter till Aftonbladet att den beskjutna familjen har koppling till en person på Ismail Abdos sida och att attacken kommer från Rawa Majids håll.

Men paret som sköts har själva ingenting med gängen att göra. Av allt att döma har återigen våldet drabbat personer utan något som helst samröre med kriminella annat än att råka dela släktskap eller vara vän.

– Det här visar hur läget eskalerar ytterligare när man nu passerar ännu en gräns. Man tränger sig in i en villa och skjuter mot dem man ser, säger en källa.

Polisen har än så länge inte gripit någon misstänkt.

Hundpatrull och ambulans på plats.