Nationella proven spreds på Tiktok: ”Ganska najs”

Publicerad 2023-03-24

Delar av provet för tolvåringar låg redan ute på Tiktok i förväg.

Förra veckan skrev Sveriges tolvåringar nationella prov i svenska. Men delar av provet hade redan läckts på Tiktok.

– Det var väldigt många videos med flera tusen likes och visningar, säger Mathilde Bergander som går på Skapaskolan i Huddinge.

Drygt hundra tusen elever i årskurs sex skrev under förra veckan nationella proven i svenska. Men för vissa kunde provet upplevas lättare än för andra. Delar av provet hade nämligen spridits på Tiktok, flera dagar innan provdagen.

– Det var skönt för jag var nervös för provet men tycker synd om de som inte har Tiktok och inte kunde förbereda sig på samma sätt, säger Mathilde Bergander, 12, som går i Skapaskolan i Huddinge.

Stor spridning

Tiktok-klippen som innehåller uppgifter om nationella proven har setts tiotusentals gånger och kommenterats tusentals gånger.

– Många skrev också i kommentarsfälten vad som skulle komma. jag tror att de flesta visste vad som skulle komma, säger Mathilde Bergander.

Mathilde Bergander går i årskurs sex på Skapaskolan i Huddinge.

Vad tycker du om att provet läcktes?

– Jag tycker inte att det är bra att det läcks för att det skulle vara hemligt. Men om jag ska tänka själviskt så tycker jag att det var ganska najs.

Skolverket: Proven kunde skrivas ändå

Anders Boman.

Skolverket ser allvarligt på det som har hänt.

– Uppenbarligen har hanteringen av proven brustit på någon skola i landet. Det är tydligt från Skolverkets sida att materialet ska öppnas först på provdagens morgon, säger Anders Boman, enhetschef för nationella prov på Skolverket.

Trots att Skolverket fick informationen om spridningen redan ett par dagar innan bestämde myndigheten att nationella proven skulle genomföras som planerat.

– Det som läckte är bara en rubrik och tema för vad eleverna skulle skriva uppsats om. Det var inte tillräckligt för att resultatet på provet skulle påverkas, säger Boman.

Vill ha digitala prov

Vad händer om ni hittar den eller de som spridit provet?

– Om det står klart för oss att en enskild skola har brustit i sina rutiner så kontaktar vi Skolinspektionen som följer upp saken.

Detta är inte första gången som proven läcks på förhand via sociala medier. Anders Boman uppger att det tidigare skett flera år i rad. Därför önskar Skolverket att proven blir digitala till 2024.

– Det blir så himla tråkigt för oss och för alla tusentals lärare när proven läcker. Det blir också ett extra stressmoment för eleverna. Förhoppningsvis kommer det att bli svårare att läcka digitala prov i framtiden.