USA: Ukraina ligger bakom Daria Duginas död

Publicerad 2022-10-05

I augusti dog Daria Dugina, dottern till ”Putins hjärna”, i en bilexplosion.

Nu misstänker delar av amerikanska underrättelsetjänsten att den ukrainska regeringen ligger bakom attacken, rapporterar New York Times.

USA:s underrättelsetjänst tror att delar av den ukrainska regeringen godkände bilbombsattacken som dödade ryska Daria Dugina, 29, i augusti, skriver New York Times.

Detta efter en noggrann bedömning gjord av USA:s underrättelsetjänst efter bilexplosionen, uppger underrättelsekällor till tidningen. Men det framkommer dock inte vilka delar av den ukrainska regeringen som tros ha auktoriserat uppdraget.

Enligt källorna ska USA inte haft något med attacken att göra, de informerades inte i förväg och de skulle ha motsatt sig operationen om man fått tillgång till informationen.

De uttryckte även en oro för att Ryssland nu ska utföra egna hämndattacker mot högt uppsatta ukrainska tjänstemän. Detta då Ryssland snabbt anklagade Ukraina för mordet på Dugina, efter att ha inlett en mordutredning och kallat explosionen som dödade henne för ett terrordåd.

President Zelenskyjs rådgivare, Mychailo Podolyak, har tidigare nekat till att den ukrainska regeringen ska vara inblandad i Duginas död. Någon han fortfarande står fast vid.

– Återigen, jag ska understryka att alla mord under krigstid i ett eller annat land måste ha någon form av praktisk betydelse", säger Podolyak till The New York Times på tisdagen.

Han tillägger:

– Det bör uppfylla något specifikt syfte, taktiskt eller strategiskt. Någon som Dugina är inte ett taktiskt eller strategiskt mål för Ukraina.

Bytte bil i sista sekund

Daria Dugina var dotter till ideologen Alexandr Dugin, som har kallats för "Putins hjärna". Hon var en uttalad supporter till kriget och i april sattes hon upp på både USA:s och Storbritanniens sanktionslistor.

Det var tidigare i augusti i år som Daria Dugina och hennes pappa hade varit hedersgäster på en familjefestival i Moskva. De skulle egentligen åka därifrån tillsammans men Alexandr Dugin ska, enligt brittiska The Sun, ha bytt till en annan bil i sista sekund.

Det har därför spekulerats om Alexandr Dugin var det verkliga målet då dottern åkte hem i hans bil.

Daria Dugina blev 29 år.

LÄS VIDARE

Dottern till ”Putins hjärna” död i bilexplosion

Följ ämnen i artikeln