Oppositionen hoppas på elmål för 2030

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2024-01-24

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Oppositionen vill få in ett mål för Sveriges elförsörjning 2030 i regeringens kommande energiproposition.

– Det är något som vi plockar med oss hem nu och tittar på, säger näringsminister Ebba Busch (KD).

Hon hade på onsdagen bjudit in riksdagspartierna för samtal om regeringens kommande energipolitiska inriktningsproposition.

Oppositionen vill se ett etappmål för energiförsörjningen 2030. Den har nu ett visst hopp om att regeringen kan komma att bjuda in till förhandlingar om ett sådant etappmål.

– Det finns i alla fall inte en helt stängd dörr, säger Socialdemokraternas energipolitiske talesperson Fredrik Olovsson.

S vill att regeringen i sin proposition sätter upp ett mål om att öka elproduktionen med minst 60 terawattimmar (TWh) till 2030, Centern vill se ett mål på 100 nya TWh och Miljöpartiet ett etappmål ”i häradet” av 70 TWh.

”Få fram el snabbt”

– Vi behöver få fram el snabbt. Då behöver vi ett mål till 2030, och där kände vi att regeringen var beredd att lyssna, säger C:s energipolitiske talesperson Rickard Nordin.

Regeringens proposition ska vara klar i mars. Som en del i det arbetet har regeringen skickat ut förslag på ett leveranssäkerhetsmål och på ett ”planeringsmål” på remiss. Planeringsmålet innebär att elproduktionen ska kunna möta ett elbehov på minst 300 TWh år 2045.

Tanken är att målet för 2045 ska nås framför allt genom att bygga ut kärnkraften. Enligt MP går det inte att nå ett etappmål 2030 med ny kärnkraft.

– Det är där skon klämmer för regeringen. Den el som går att få fram snabbt och billigt är vindkraft och solkraft. Det är det vi behöver satsa på, säger MP:s energipolitiske talesperson Linus Lakso.

Näringsminister Busch ser möjligheter för en bred enighet kring regeringens leveranssäkerhets- och planeringsmål. Om oppositionens förslag om ett etappmål 2030 säger hon:

– Vi har i dag hört väldigt tydligt att man önskar det och det är något som vi plockar med oss hem nu och tittar på.

Busch tillägger dock att man under onsdagens möte fört ett ”intellektuellt hederligt samtal” om huruvida ett etappmål bör vara med i propositionen eller tas fram på annat sätt, och om hur man ser till att ett eventuellt etappmål blir realistiskt.