Lönesystem utslaget av it-attacken – 120 myndigheter drabbade

Personuppgifter om patienter har läckt i Region Blekinge

Uppdaterad 2024-01-23 | Publicerad 2024-01-22

Statens servicecenter är drabbade av den ryska it-attacken.

Myndigheten hanterar löneutbetalningar för 120 myndigheter och universitet – med totalt 60 000 anställda.

– Det här en allvarlig incident, säger Peter Stöckel, avdelningschef för lönetjänster.

Ransomwareattacken mot företaget Tietoevry slår mot många svenska företag och myndigheter.

Statens servicecenter använder ett av it-leverantörens system för löneutbetalningar och bekräftar för Aftonbladet att systemet är helt utslaget sedan i lördags.

60 000 anställda på 120 myndigheter är drabbade. Bland dem Sis, Statens institutionsstyrelse, Plikt- och prövningsverket och Lunds och Göteborgs universitet.

– Sen finns det ett mycket stort antal mindre myndigheter som vi hanterar lönen för, säger Peter Stöckel, avdelningschef för lönetjänster, till Aftonbladet.

Januarilönen hann just skickas

Januarilönen är enligt myndigheten inte i fara då lönefilerna hann skickas iväg innan attacken i lördags. Däremot går det inte att registrera sjukfrånvaro, ansöka om semester och vabb eller se lönespecifikationer.

På myndigheten jobbar man just nu intensivt för att hantera problemen. enligt Stöckel. Han säger att myndigheten har rutiner för att hantera situationen.

– Men blir det en långvarig nedstängning kommer det att bli jobbigt att hantera.

Det är den ryska hackergruppen Akira ligger bakom den omfattande it-attacken, bekräftar Tietoevry för SvD.

Vad tänker du om att uppgifter om anställda kan ha hamnat i en rysk hackergrupps händer?

– Vi har ingen information om att det ska ha skett. Däremot kan Tietoevry inte utesluta att det kan ha skett. Skulle det vara så är det såklart allvarligt oavsett var den hamnat.

Har ni haft en tillräcklig beredskap för en hackerattack?

– Det finns inget som talar för att vi eller Tietoevry har haft en sämre beredskap än vad man kan förvänta sig, men uppenbarligen har det inte räckt.

Patientuppgifter ska ha läckt i Blekinge

Även andra myndigheter har fått problem. Hela Karlstad universitets HR-system, som används för löneutbetalningar och för att registrera arbetstider och ledigheter ligger nere.

I Region Blekinge har personuppgifter om patienter läckt i samband med attacken och en regional händelsestab har inrättats, rapporterar P4 Blekinge. Även Region Västerbotten har hackats och har gått upp i stabsläge enligt P4 Västerbotten.

Region Uppsalas ekonomisystem liksom sjukvårdens journalsystem är påverkade av attacken. Men regionen understryker att det inte påverkar patienter.

En rad företag har också drabbats. Bland andra Filmstaden, Rusta, Granngården, Systembolaget och Stadium.

Det finns ingen prognos för när problemen kommer att vara lösta.

Även ICA har haft interna driftstörningar. De har inte bekräftat om det beror på attacken.

Säkerhetsjätte också drabbade

Även säkerhetsföretaget Loomis har drabbats av den ryska it-attacken mot Tietoevry, enligt Svenska Dagbladet.

Det finns en risk för att information vi har i vårt affärssystem om ert bolag kan ha kommit obehöriga till del, men det är inte bekräftat. Det kan innefatta information om bankkonto för utbetalning, företrädare med personnummer och deras roll, kontaktpersoner, fakturor, avtal och liknande dokumentation”, skriver bolaget på sin hemsida.

Jenny Boström, ansvarig för hållbarhet och investerarrelationer för Loomis, säger till Aftonbladet att hon inte har detaljer om när de blev drabbade.

– Det är vårt dotterbolag Loomis Sverige som har drabbats. De kommer inte åt sitt affärssystem alls just nu. Vi har inte fått några indikationer på att några kunduppgifter ska ha läckt men vill gå ut med information till våra kunder då vi inte kunnat fått det bekräftat att det inte hänt. Vår verksamhets fakturering har påverkats av det här men all annan verksamhet fungerar som vanligt, säger Jenny Boström.

Loomis sköter bland annat transport av kontanter till och från butiker, banker och uttagsautomater.