Kristerssons fru reste gratis med regeringsplanet

TT

Publicerad 2024-02-20

Eftersom statsministerns fru saknade ett formellt uppdrag på resan så säger reglerna att han ska betala för henne. Arkivbild.

Statsminister Ulf Kristerssons hustru reste med sin make med regeringsplanet och bodde på hotell som betalades av Regeringskansliet.

Först efter en granskning gjordes avdrag för resorna, rapporterar SVT Nyheter.

I juli i fjol följde statsministerns fru Birgitta Kristersson Ed med Ulf Kristersson på regeringsflyget till Washington när Ulf Kristersson skulle träffa USA:s president Joe Biden. Vid ett annat tillfälle följde hon med honom till Helsingfors.

Eftersom statsministerns fru saknade ett formellt uppdrag säger reglerna att han ska bekosta hennes resor. Kostnaden ska motsvara fullpriset för en liknande resa med reguljärflyg och 25 procent av hotellkostnaderna ska betalas privat.

Totalt rör det sig om cirka 16 000 kronor som inte drogs från Kristerssons månadsarvode i samband med resorna. Först när SVT:s ”Uppdrag granskning” ställde frågor om resorna över fyra månader senare gjordes avdrag på statsministerns arvode.

Departementsrådet Hans Bäck säger till SVT att felet beror på ett missförstånd mellan tjänstemän och Kristerssons pressekreterare skriver i ett mejl till SVT att statsministern följt de rutiner som finns.

Kristersson själv har avböjt att kommentera.