Museiföremål såldes på Ebay – för struntsummor

Publicerad 2023-12-11

British Museum i London.

British Museum erkände i somras den ”största pinsamheten” i sin historia – att de förlorat runt 1 500 föremål.

En utredning skulle ”gå till botten” med vad som hänt.

Nu visar det sig att museets ädelstenar sålts på Ebay för bara 400 kronor.

När det i somras uppdagades att artefakterna stulits från museet och sålts lovade British Museum att ta reda vad som gått snett.

”British Museum har blivit utsatt för stöld och vi är absolut fast beslutna att vår utredning ska gå till botten med vad som hänt”, skrev Sir Nigel som leder utredningen i ett pressmeddelande.

En anställd vid museet sparkades när stölderna blev kända och händelsen utreds fortfarande av polisen.

Brittiska poliser.

Såldes för 30 pund på internet

The Sunday Times kan nu avslöja vad som har hänt med en del av föremålen – de såldes på Ebay. En del av de ädelstenar, smycken och delar av skulpturer som stulits ska ha sålts till extrema underpriser.

Museets utredning upptäckte att en pärla som försvunnit från museets såldes på auktionssajten, för 30 pund, motsvarande 400 kronor.

Vid vidare efterforskning insåg man att flera av föremålen sålts på Ebay och via en domstol begär de nu tillgång till företagets kundregister – vilket kan blå svårt, då både Ebay och Paypal som transaktionerna genomförts med måste skydda sina användares information.

Måste tillbaka – innan de kastas

Stölderna gick länge under radarn, bland annat på grund utan museets katalogiseringssystem. Det var helt analogt och ofullständigt och man märkte inte att saker försvann.

Med hjälp av internationella experter har museet lyckats få tillbaka över 350 föremål och ytterligare 300 har lokaliserats. Totalt stals runt 1 500 föremål och från ett hundratal andra föremål hade delar stulits. Den totala försäljningen av föremålen ska enligt Sunday Times inte ens ha motsvarat 1 miljon kronor.

James Ratcliffe som arbetar med utredningen menar att en del av föremålen har sålts för ett extremt lågt pris. Samtidigt antas en del av föremålen aldrig kunna hitta hem igen, man tror att en del guldföremål har smälts ner.

”Därför måste vi agera snabbt med att försöka få tag i föremålen, innan människor kastar dem då de genuint tror att de bara är värda 30 pund”, säger Ratcliffe.

Följ ämnen i artikeln