Malamin Jarju, 20, döms för mordet på Länsmanstorget

Publicerad 2023-02-28

En ung man sköts till döds vid en livsmedelsbutik.

Nu döms 20-årige Malamin Jarju till livstids fängelse för mord.

– Omständigheterna är så kvalificerat allvarliga att något annat straff än livstids fängelse inte är aktuellt, säger rådmannen Cecilia Hennig, som var rättens ordförande, i ett uttalande.

7 juli i somras sköts en ung person till döds vid en Ica-butik på Länsmanstorget i Göteborg.

Efter att ha erkänt mordet under rättegången döms nu Malamin Jarju till livstid fängelse.

På bilder från övervakningskameror syns hur 20-åringen rör sig mot butiken, samtidigt som offret kommer ut från ett närliggande gym. En medåtalad man lurade ut mordoffret till brottsplatsen, där Malamin Jarju mötte upp och avlossade flera skott med sitt vapen.

Ytterligare tre döms

Ytterligare tre män döms i målet. Två män döms för medhjälp till mord till 13 år och 11 månader respektive 14 år och 6 månader. Männen tog bland annat hand om Malamin Jarjus telefon efter mordet.

Den tredje mannen ville åklagaren också få dömd för mord, då han kommunicerat med Malamin Jarju och spanat på mordoffret. Han döms i stället för medhjälp till mord och narkotikabrott till fängelse i 14 år och 5 månader.

– Åtalet bygger på en stor mängd indicier som var för sig har bedömts vara besvärande för de åtalade männen. Vid en sammanvägd bedömning har bevisningen gett ett mycket starkt stöd för att gärningen var planerad. Alternativet att skytten agerade på egen hand har kunnat uteslutas, säger rådmannen Cecilia Hennig i ett uttalande.

Samtidigt har en av de misstänkta på motorcykeln lurat ut offret.

Kopplas till konflikt

Mordet kopplas till den pågående konflikten mellan två kriminella nätverk i södra och norra Biskopsgården. Den mördade mannen var med i grupperingen Norra Biskop medan de nu dömda männen är medlemmar i Södra Biskop, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

En åtalad kvinna i målet frikänns helt.

Bilder från polisens övervakningskamera har fångat händelseförloppet och när Malamin Jarju avlossar skott.
Erik Melin