Peter Springare anmäler sina chefer till JK

Publicerad 2017-03-24

Den omdiskuterade polismannen Peter Springare anmäler sina chefer till Justitiekanslern, JK.

”Myndigheten har konstant trakasserat och misskrediterat mig”, skriver Peter Springare i en JK-anmälan.

Peter Springare.

Peter Springare skriver bland annat att polisledningen "felaktigt spridit information om att förundersökning under åklagares ledning mot mig har skett, genom misstanke av hets mot folkgrupp, vilket saknat all grund, också till följd av det jag skrivit på min Facebook”.

Samtidigt påpekar kriminalinspektören att han inte har delgivits någon brottsmisstanke.

Enligt Springare har polisledningen i Örebro även fått hjälp av "Polisförbundets ordförande att ifrågasätta och misskreditera mig för att jag avsåg att skriva krönikor om dagsaktuella debattämnen på denna sida”.

”Polismyndigheten har gått långt över gränsen”

”Denna sida” syftar på den SD närstående sajten Nyheter Idag där Springare oavlönad ska skriva kolumner.

"Jag känner mig starkt kränkt och nertryckt för att jag nyttjat min yttrandefrihet”, skriver han.

Springare känner sig utpekad som brottsling och hävdar också att polisledningens behandling av honom skickar en tydlig signal till poliser runt om i landet att inte uttala sig offentligt. Ända sedan hans inlägg på Facebook den 3 februari har cheferna ”misskrediterat” honom, hävdar han.

"Min uppfattning är att Polismyndigheten gått långt över gränsen när det gäller att trakassera en anställd för att han vädrat sina åsikter offentligt i skrift”, skriver Peter Springare.

Kommunikationschefen: ”Han skällde ut mig”

Mats Nylén, kommunikationschef på polisregion Bergslagen, säger att han inte är förvånad över Peter Springares JK-anmälan. 

– Jag träffade honom i morse och då skällde han ut mig för bland annat de här sakerna han skriver om, säger Mats Nylén till Aftonbladet.

Peter Springare anser att arbetsgivaren svarar alldeles för detaljerat på journalisternas frågor om honom, menar Nylén.

– Jag försökte förklara att jag alltid svarar så ingående jag bara kan utifrån gällande lagstiftning. Den stora frågan är hans rättigheter som privatperson kontra hans skyldigheter som polis med arbetsledande befattning.

Nu undersöks de arbetsrättsliga konsekvenserna av Springares offentliga utspel samtidigt som en åklagare tittar på om han har begått eventuella brott.

– Vi får också vänta på JK:s bedömning och behandla den därefter, säger Mats Nylén.