Två män döms till fängelse för rånförsök

Publicerad 2021-02-04

Malmö Tingsrätt på Kalendegatan i centrala Malm

En man utsattes för rånförsök utanför sin port i centrala Malmö en januarinatt förra året.

När grannen larmade sprang männen iväg – men fångades av poliser några kvarter bort som tyckte de betedde sig misstänksamt.

Två män döms nu i Malmö tingsrätt för rånförsök.

Det var en torsdagskväll i januari förra året som en man tog taxi till sitt hem i centrala Malmö. När mannen satte nycklarna i låset fick han ett slag i ansiktet som ledde till att han föll till marken. I domen beskrivs händelsen där mannen rånades av två män vid sitt hem. De två männen försökte ta målsägandens plånbok och telefon och mannen fick motta ytterligare ett slag. Det hela filmades av en övervakningskamera.

Eftersom den målsägande skrek hörde en granne som gick ut på sin balkong och ropade och frågade vad som hände. Då sprang gärningsmännen iväg och grannen larmade polis och gav signalement på männen nästan samtidigt som en polispatrull stoppade de två männen eftersom de sprang och uppförde sig misstänksamt.

Strax därpå gick meddelandet ut i polisradion att någon blivit misshandlad och/eller rånad, och polisen noterade att männen hade kommit i riktning från platsen där mannen hade blivit rånad. Ena gärningsmannen ska ha haft på sig en balaklava.

De båda gärningsmännen döms nu till fängelsestraff och ska också betala skadestånd på 11 300 kronor vardera till målsägande. En av männen, en 19-åring, döms till åtta månaders fängelse för försök till rån och en 24-åring döms till ett års fängelse för rånförsöket. De båda döms mot sitt nekande. 19-åringen får ett kortare straff eftersom han är under 21 år.

Följ ämnen i artikeln