Samkönade vigdes i militär ceremoni: Milstolpe

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-10-30

Wang Yi (till höger) och Yumi Meng visar sina ringar efter vigseln. Taiwan är ensamt i Asien om att ha legaliserat samkönade äktenskap, vilket skedde i maj 2019.

Två kvinnor blev de första officerarna att gifta sig med sina samkönade partners vid en stor militär bröllopsceremoni i Taiwan på fredagen. Händelsen ses som en milstolpe för hbtq-rättigheter i Asien.

Totalt vigdes 188 par under massceremonin i Taoyuan, och för första gånger fanns två homosexuella militärer bland dem som ingick äktenskapsband. Paren lyckönskades av Taiwans arméchef, och försvarsdepartementet kallade det för en "öppen och progressiv" handling.

– Jag hoppas att homosexuella ska synliggöras så att folk förstår att vi också är en del av vardagen, sade major Wang Yi som brast ut i tårar efter att ha mottagit sitt äktenskapsbevis.

– Detta är ytterligare ett steg framåt för militären, sade löjtnant Chen Ying-Hsuan, som gifte sig med Li Li-Chen.

– Jag hoppas att fler samkönade par får mod att komma ut.

I fjol blev Taiwan först ut i Asien att legalisera samkönade äktenskap, och sedan dess har 4 000 homosexuella par vigts. På lördagen planeras också en Prideparad i huvudstaden Taipei som genomförs sedan Taiwan lyckats stoppa coronautbrottet i landet.