M, KD och L: Ge polisen fler verktyg

Av: 

TT

Publicerad:
M, KD och L vill ge polisen fler verktyg för att komma åt gängbrottsligheten. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
M, KD och L vill ge polisen fler verktyg för att komma åt gängbrottsligheten. Arkivbild.

NYHETER

Polis och åklagare måste få fler verktyg att arbeta med för att komma åt gängkriminaliteten, anser Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Partierna vill bland annat att det ska bli lättare att avlyssna telefoner och chattar.

"Det handlar alltså om att rikta hemliga tvångsmedel som telefonavlyssning och hemlig dataavläsning mot de individer som driver den organiserade brottsligheten. Samtidigt bör ribban för att använda den här typen av metoder i brottsutredningar sänkas", skriver partiföreträdare i en debattartikel i Dagens Nyheter.

De hänvisar till att fransk polis kunde avkryptera chattappen Encrochat och lämna över misstänkta brottslingars kommunikation till sina svenska kollegor.

Partierna vill också ge Försvarets radioanstalt större resurser för signalspaning när polisen ber om hjälp.

Utöver detta handlar förslagen till stor del om att förbättra polisens arbetsvillkor, bland annat genom att låta ordningsvakter ta över uppgifter och genom att höja sekretessen för deras personuppgifter.

Polismyndighetens tekniska förmåga bör rustas upp, skriver de vidare. Fler inblandade myndigheter anses behöva större resurser, såsom Åklagarmyndigheten och Kriminalvården. Myndigheternas samarbete bör därtill stärkas ytterligare för att komma åt bidrag som går till gäng, anser M, KD och L.

Publicerad: