Löfven: Måste hitta lösning för alla pendlare

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Anders Wiklund/TT
"Vi kommer inte att vara nöjda förrän vi har en lösning även för andra pendlare", säger statsminister Stefan Löfven. Arkivbild.

NYHETER

Norge öppnar gränsen för de som jobbpendlar över dagen. Men Sveriges statsminister är inte helt tillfreds.

– Vi kommer inte att vara nöjda förrän vi har en lösning även för andra pendlare, säger Stefan Löfven och syftar på veckopendlarna som fortsatt är strandsatta i Sverige.

Från och med måndag den 1 mars kommer det att vara möjligt att på nytt resa från Sverige, och Finland, till jobbet inne i Norge. Men det kommer att ske under strikta tester och kontroller, skriver den norska regeringen på sin hemsida.

För Christian Perman från Strömstad som jobbar som inredare inne i Sarpsborg innebär beskedet att han kan börja jobba igen.

– Det känns så jädra gött. Nu korkar jag upp champagnen, säger han.

Gäller inte veckopendlare

Enligt norska NRK handlar det om omkring 3 000 personer som nu får möjlighet att återuppta sitt arbete inne i Norge. Gränsöppningen gäller dagspendlare, de som åker fram och tillbaka över gränsen under dagen, kvällen eller natten. Men inte de som som veckopendlar in i Norge.

”Smittsituationen i Norge och i Europa gör att vi inte kan öppna för mycket åt gången. Pendlare som pendlar varje vecka eller som är bosatta i andra EES-länder omfattas inte av detta nya pendlingsprogram”, skriver den norske arbets- och socialministern Torbjørn Røe Isaksen till TT.

Kommunstyrelsens ordförande i Strömstad, Kent Hansson (S), är tacksam för beskedet att gränsen öppnas för dagpendlare. Men samtidigt är han kluven.

– De måste hitta en lösning också för veckopendlarna. Vi har till exempel många som ligger på byggen långt in i Norge som veckopendlar.

Ekonomisk ersättning

Statsministern lyfter nu frågan om hur de stoppade pendlarna ska få ersättning

– Man kan inte bara inte få arbeta längre, utan att ha någon inkomst. Den lösningen måste man hitta och det kommer nu arbetsmarknadsministrarna att diskutera, säger Stefan Löfven på en pressträff via webben efter fredagens webbhållna EU-toppmöte .

Och den svenska arbetsmarknadsminister Eva Nordmark är tydlig.

"Vi kommer inte vara nöjda förrän vi har en lösning på plats även för veckopendlare", skriver hon i en kommentar till TT.

För att får resa in i Norge måste gränspendlarna från Sverige och Finland kunna visa upp ett negativt covid-19-test som tagits under de senaste sju dagarna. Testet måste ha tagits i Norge, Sverige eller Finland och måste ha gjorts innan man passerar gränsen.

Goda besked

För Christian Perman är beskedet ändå en befrielse.

– Jag har inte fått lön och inte fått veta något under den här tiden. Det här är goda besked för oss gränspendlare, säger han.

Det var den 28 januari som norrmännen stängde gränsen mot Sverige för att hindra smittspridning. Resultat blev att tusentals svenskar som jobbar i Norge inte längre kunde åka till sin jobb. I ett slag försvann både lön och och socialt skyddsnät. Men nu, från måndag, får de alltså möjlighet att återgå till sina arbeten på den norska sidan gränsen.

Publicerad: