Svinpest ska stoppas med varningsskyltar

TT

Publicerad 2020-09-30

Kasta inte resterna av skinkmackan i naturen – svinpest kan nämligen spridas av livsmedel som innehåller kött från gris. Arkivbild.

Svinpesten sprider sig i Europa och nyss drabbades Tyskland av sitt första fall, då sjukdomen upptäckts hos vildsvin. Nu vill Sverige försöka stoppa smittan den för grisar dödliga smittan genom att sätta upp informationsskyltar, skriver Jordbruksverket och Trafikverket i ett pressutskick.

Svinpest kan spridas av livsmedel som innehåller kött från gris – och att informera om detta på rastplatser är ett led i att förhindra att matrester som innehåller virus hamnar i naturen, där sjukdomen riskerar spridas till nya områden.

Skyltarna placeras vid rastplatser utmed större vägar, och redan förra året kom 150 informationsskyltar upp. 2020 kommer ytterligare 175 skyltar upp med information på sex olika språk.

Sjukdomen, som är vanlig i Ryssland och Asien, bedöms inte som farlig för människor men har fått stora konsekvenser för den internationella grisnäringen, framförallt i Kina som drabbats i stor utsträckning.

Sedan 2014 förekommer sjukdomen i Litauen, Polen, Lettland och Estland. 2017 påvisades den i Tjeckien och Rumänien och året därpå även i Belgien.