MSB ville inte skicka kritiserade mass-sms

Uppdaterad 2020-12-15 | Publicerad 2020-12-14

Det sms med coronainformation till Sveriges befolkning som skickades i dag har fått massiv kritik.

Dokument visar att MSB varit kritiska till mass-sms.

”Istället för att arbeta med att hantera konsekvenserna av pandemin måste vi nu arbeta med ett sms, för att regeringen ska verka handlingskraftiga” säger en uppgiftslämnare till Aftonbladet.

I dag skickas sms med coronainformation ut till allmänheten. Smset har fått tung kritik, bland annat för att vara innehållslöst och att det inte innehåller någon länk till Krisinformations hemsida.

I ett internt dokument från mitten av november skriver MSB att frågan ställts vid flera tillfällen – om ett nationellt sms-utskick genom VMA skulle kunna användas för att informera allmänheten om den pågående smittspridningen.

”Det är något som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap avråder från av skälen och förutsättningarna angivna nedan”, skriver MSB i dokumentet som Aftonbladet tagit del av, och SVT var först att rapportera om.

Regeringen presenterade sms-tilltaget på en pressträff förra veckan. På bilden kommunikationsdirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), inrikesminister Mikael Damberg och digitaliseringsminister Anders Ygeman

Följande är några av rubrikerna som MSB listar:

  • De tekniska förutsättningarna är inte tillräckligt utredda
    ”Ett nationellt utskick har aldrig tidigare testats på SOS Alarms plattform – vilket i sig kan utgöra en risk. Vi vet inte hur det påverkar kapaciteten i telenäten”, skriver MSB.
  • Stora konsekvenser för andra nationella kanaler
    MSB skriver att Vårdguiden, 113 13 och 112 måste vara förberedda för en stor mängd samtal.
    ”Ett nationellt VMA-utskick kan medföra stora konsekvenser för kanalernas kapacitet att klara av sina övriga uppdrag.”
  • Risk för bedrägeri
    ”Enligt Polisen är sms-utskick något som bedragare kan dra nytta av, till exempel genom att skicka ut sms som ser ut att komma från myndigheterna, med en länk som hänvisar till mer information men som går någon annanstans, så kallad phishing. Risken för detta är särskilt stor om det tar lång tid för sms:et att komma fram”, skriver MSB.
  • Risk för skadat förtroende och att sms kommer att krävas också vid framtida nationella kriser
    Corona-smset riskerar att skada förtroendet för varningssystemet VMA, skriver MSB.
    ”Man riskerar att skapa någon typ av ”viktighetsincitament”, som riskerar att bli normerande för framtida händelser. En händelse som i framtiden inte genererar ett sms-utskick kan således komma att tolkas som mindre allvarlig, eller mindre viktig”, skriver MSB.

Dokumentet ska ha skrivits i mitten av november.

På MSB finns ett brett missnöje mot att regeringen ändå beslutade att sms skulle skickas, säger en uppgiftslämnare till Aftonbladet.

”Här är det ingen som tror att ett sms har någon effekt på människors vilja att följa råden”, säger uppgiftslämnaren.

MSB: ”Vi har lyft utmaningar”

Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör på MSB, säger att punkterna som Aftonbladet tar upp enbart handlade om att skicka sms via systemet Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA).

– Det här smset som har gått ut idag är inte ett VMA, utan ett vanligt sms som teleoperatörerna på frivillig basis har valt att skicka ut åt oss. Vi har lyft upp de utmaningar som det här för med sig och kunnat hanterat dem, som kapaciteten i näten och så vidare. Och det har ju det funkat hittills, så där är vi hemskt nöjda, säger Morgan Olofsson.

Aftonbladets uppgiftslämnare säger att smset enbart kom till ”för att regeringen ska verka handlingskraftiga”. Regeringsbeslutet kom i torsdags, säger kommunikationsdirektören.

Upplever du något missnöje inom MSB med att ni fick i uppdrag att göra det här?

– Man får väga de utmaningar som finns. Dels är det ju ett regeringsuppdrag, det här ska vi göra, vi är en myndighet. Sedan tror ju jag på kommunikation. Men jag vill vara tydlig – ett sms gör inte all kommunikation. Det här ska ses som något ovanpå allt annat som vi och många, många, andra jobbar med för att sprida kunskap om de råd som gäller, säger Morgan Olofsson på MSB.

Inrikesminister Mikael Dambergs pressekreterare Per Strängberg skriver att syftet med utskicket var att få människor att följa rekommendationerna – ”ytterst handlar det om att rädda liv”.

”De utmaningar man såg framför sig inför regeringsuppdraget hanterades med flera åtgärder för att säkerställa att ett sms om de nya nationella råden ska kunna gå ut till alla abonnenter i Sverige”, skriver Per Strängberg.

MSB meddelade i går kväll att 240 000 människor, cirka två procent, blev utan smset. Deras mobiloperatörer ingick inte i den frivilliga överenskommelsen med de fyra största operatörerna.

Sms:et som skickades till 22 miljoner mobilabonnemang.

PODD Vaccinfrågan: Så kan det funka i regionerna

Aftonbladet Daily med Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare i Region Örebro.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen