Demokrater oroliga att Trump är ”för instabil” för att ha makt över kärnvapen

Publicerad 2017-11-15

Kim Jong-Un provspränger kärnvapen och Donald Trump svarar med hot om att förgöra Nordkorea.

Nu frågar sig den amerikanska senaten om USA:s president har för stor makt över landets kärnvapen.

Den demokratiske senatorn Chris Murphy är orolig att Trump är så ”donquijotisk” att han skulle kunna beordra en attack som går helt emot amerikanska säkerhetsintressen.

– Presidenten skulle kunna avfyra en så förödande attack att världen aldrig sett något liknande. Han måste inte kolla med någon. Han måste inte ringa kongressen. Han måste inte kolla med domstolar, sa den dåvarande amerikanske vicepresidenten Dick Cheney i slutet av 2008.

Sedan dess har Kim Jong-Un tagit över som ny ledare i Nordkorea och satt stor prestige i att utveckla landets kärnvapenprogram. Så sent som i början av september provsprängde landet en vätebomb.

I ett tal inför FN:s generalförsamling i mitten av september svarade Donald Trump att om USA hotas ”har vi inget annat val än att fullständigt förgöra Nordkorea".

Och USA:s president har alltjämt lika stora befogenheter att avfyra kärnvapen som 2008.

Använder ”kärnvapenfotboll”

På tisdagen diskuterades frågan i den amerikanska kongressen då senatens utrikeskommitté höll en panelutfrågning om presidentens makt över landets kärnvapen.

Om en amerikansk president efter överläggningar med försvarsministern och andra rådgivare bestämmer sig för att avfyra kärnvapen verkställer han sitt beslut med hjälp av den så kallade kärnvapenfotbollen (nuclear football) – en väska med kommunikationsutrustning som bärs av en militärassistent och som ständigt följer med presidenten vart han än reser. För att kunna beordra en kärnvapenattack måste presidenten identifiera sig för försvarshögkvarteret Pentagon med hjälp av unika koder.

”Instabil och flyktig”

En av panelmedlemmarna, den pensionerade generalen Robert Kehler, säger enligt AP att USA:s så kallade strategiska kommando, som ansvarar för landets kärnvapenarsenal, i teorin skulle kunna neka en presidents order om den ansågs olaglig.

Bruce Blair, medgrundare av organisationen Global Zero som strävar efter en kärnvapenfri värld år 2030, säger dock att det inte går att ogiltigförklara presidentens order samt att det inte går att stoppa kärnvapenmissiler när de väl har avfyrats.

Flera av de demokratiska senatorerna i utrikeskommittén uttryckte samtidigt oro över att det är just Donald Trump som i det rådande världspolitiska läget sitter på USA:s kärnvapenkoder.

– Vi är oroade att USA:s president är så instabil, så flyktig, så donquijotisk i sitt beslutsfattande, att han skulle kunna beordra en kärnvapenattack som går helt emot amerikanska säkerhetsintressen, säger den demokratiske senatorn Chris Murphy från Connecticut enligt AP.