Lyfter goda exempel i stället för undergången

Uppdaterad 2017-07-27 | Publicerad 2017-07-21

Johan Kuylenstierna

Jag har stora problem att få min tonårsdotter att förstå att mjölken går att dricka och falukorven smakar alldeles utmärkt trots att datumet gått ut.
Nu ska jag hänvisa till Johan Kuylenstiernas uppmaning "använd näsan i stället för bäst före datum”.

Enligt naturgeografen och chefen för Stockholm Enviroment Institute är att sluta kasta mat en av de mest effektiva saker enskilda människor kan göra för att motverka klimatförändringarna. 30-40 procent av all mat som produceras i världen slängs eller förstörs.
En av många åh fan-upplevelser i hans program.
Johan Kuylenstierna är som mest intressant när han konkret sätter saker och i ting perspektiv. Som när han berättar att den kalksten många lägger som golv eller på sina uteplatser bildades för 450 miljoner år sedan. Varje millimeter har tagit tusen år att växa till.
Eller hur Sveriges järnmalm bildades för två miljarder år sedan men utvinns på några århundraden.
Tydligare än så kan det inte sägas hur vi i rekordfart "tömmer de konton som naturen fyllt på under hundratals miljoner år".
Som barn drömde Johan Kuylenstierna om att bli lokförare men i stället blev det studier i naturgeografi med fältstudier runtom i världen och jobb för olika FN-organ. 25 år i branschen har lärt honom att hot inte fungerar och att ökad levnadsstandard i fattiga länder måste gå hand i hand med klimatarbetet.
Han vill lyfta fram goda exempel i stället för att basunera ut att vi är på väg mot undergången. En optimism som han fick inympad av sin mormor som blev 103 år gamla och aldrig yttrade orden "det var bättre förr".
Man inser efter att ha lyssnat på honom vilka långsiktiga cykliska processer som pågår på vår planet. Hur världens klimat alltid växlat mellan varmt och kallt. Något som säkert får klimatskeptikern att vakna i fler än Donald Trump.
Men spelar det egentligen någon roll om människan är ansvarig för dagens uppvärmning? Det måste väl ändå vara bättre att satsa på förnybar energi i stället för att i onödan fortsätta tömma naturens konton.
Och så länge den inte är möglig eller luktar illa bör falukorven ätas upp.

Följ ämnen i artikeln