Tågkaos bränner ut SJ-personalen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-22

Utbrändhet och sjukskrivningar.

Vinterns tågkaos slår hårt mot SJ:s personal.

– Det här är klimax på ett par månaders ganska eländig arbetssituation ombord, säger Erik Bohman, tågvärd.

SJ:s kraftiga förseningar drabbar inte bara resenärerna utan även personalen ombord.

– Det hänger ju ihop, personalens och resenärernas siutation. På ett sätt sitter vi i samma båt, säger Erik Bohman, tågvärd och förtroendevald för Seko Klubb SJ-Trafik.

Går in i väggen

Han vet många som har gått in i väggen och blivit sjukskrivna eller tagna ur tjänst på grund av den tuffa arbetssituationen.

– Jag har ganska många kollegor som har gått in i väggen, som inte orkar jobba under de här förutsättningarna. En resenär hamnar i en 10-timmarsförsening en gång, jag och mina kollegor gör det varje dag. Det är en ganska stor press på kollegorna.

Det är inte bara helgens tågkaos som har varit slitigt för personalen.

– Det har varit en ganska tung vinter, det här är klimax på ett par månaders ganska eländig arbetssituation ombord. Det gäller hela landet, säger Erik Bohman.

"Kan inte informera"

Erik Johannesson.

Erik Johannesson, ordförande för Seko-SJ, bekräftar att situationen är mycket pressad just nu.

– Det är en fruktansvärd situation för personalen. De får ju sitta emellan. När man får bristande besked från den centrala trafikledningen då kan man ju inte informera. Vår personal sitter i en omöjlig situation, när de inte kan ge besked till resenärerna, säger han.

Han säger att personalen ofta fortsätter till slutstationen, oavsett försening.

– Blir man stående som i Hallsberg häromkvällen är personalen normalt med till slutstationen. Man tar sig inte därifrån, man sitter i samma båt som kunderna. Där upplever jag att SJ:s personal är oerhört lojal.

ANNONS