David Lundqvist är årets kock

Utsedd efter flera timmars intensiv matlagning

TT

Uppdaterad 2019-07-12 | Publicerad 2018-09-29

David Lundqvist, 33, har utsetts till Årets kock efter flera timmars intensiv matlagning.

– Det känns helt fantastiskt, jättejätteroligt, säger han till TT.

Årets kock – SM i professionell matlagning – firar 35 år och avgjordes i år i Kungliga tennishallen i Stockholm.

Finalen hölls över två dagar. Fyra av de åtta finalisterna, alla manliga kockar, gick vidare från fredagens tävlingsmoment till lördagens slutuppgörelse.

David Lundqvist jobbar till vardags på Grand Hotel i Saltsjöbaden. Han var trött efter finalen.

– Jag är urlakad. Nu har man stått i 26 timmar och tävlat, säger han.

– Det är tredje finalen för mig, så det är tredje gången gillt.

Styckade lamm

Dagen började med att finalisterna styckade och tog ut sju detaljer ur ett lamm. Sedan följde matlagning med valfri lammbit, och även rätter med pilgrimsmussla och hummer.

TT: Varför vinner du?

– För att jag lagade bäst mat, säger David Lundqvist.

TT: Vad tror du att det här kommer att innebära för dig?

– Dels kommer det öppna väldigt mycket möjligheter för mig att gå framåt i karriären. Men först handlar det om att göra det här året med Årets kock och sponsorerna.

"Otroligt hög nivå"

Vinnaren belönas med Gastronomiska Akademiens mejerimedalj och 250 000 kronor.

– Vilken fantastisk nivå det har varit. Det har varit väldigt svårt att sätta poängen och bedöma herrarna, sade prins Carl Philip en kort stund innan han överräckte priset till segraren.

Juryns ordförande Stefan Karlsson, som själv vann tävlingen 1995, håller med.

– Det har varit två helt galna dagarna och den absolut jämnaste finalen någonsin. Otroligt hög nivå, med fantastisk mat. Det avgörande till slut blev smaken på de lagade maträtterna, säger han till TT.

Martin Moses, SK Mat & Människor i Göteborg, kom på andra plats följd av Ludwig Tjörnemo, Operakällaren i Stockholm, och Magnus Persson, Stureplansgruppen.

Följ ämnen i artikeln