Malmös serieskytt tänkte skjuta Timbuktu

Publicerad 2011-08-02

Hiphopstjärnan vill inte prata om polisens utredning: De har bett mig att inte prata om detta

Hiphop-artisten Jason Diakité, mer känd som Timbuktu, fanns på Malmöskyttens dödslista.

När polisen slog till mot 39-årige Peter Mangs, som misstänks för tre mord och fjorton skjutningar, fann man en lista med tänkbara mål.

– Det är jävligt obehagligt, säger Jason Diakité till Sydsvenskan.

Den 39-åriga serieskytten i Malmö hade listat flera personer som mål, bland annat musikern och programledaren Jason Diakité, alias Timbuktu.

– I början av juni fick jag ett väldigt oväntat samtal av en spaningsledare hos Malmöpolisen. Hon berättade att den så kallade Lasermannen 2 eller Peter Mangs, som han egentligen heter, hade en mapp i sin dator titulerad "adresser till skurkar". I mappen fanns mitt namn och min adress, uppger Jason Diakité i brev publicerat i Aftonbladet.  

Sökte upp folk på listan

Chefsåklagare Solveig Wollstad, förklarar för Sydsvenskan att utredarna fortfarande "arbetar brett" i jakten på motiv för dåden – tre mord och fjorton skjutningar.

Peter Mangs ska enligt en källa till Sydsvenskan vid minst ett tillfälle ha beväpnat sig och sökt upp folk på listan.

Han är skakad

Det var den 6 november i fjol som polisen slog till mot den misstänkte Peter Mangs i Malmö och grep honom i hans hem i Slottsstaden. När utredarna arbetade med att kartlägga  hans rörelsemönster långt tillbaka i tiden hittades listor på namn – tänkbara mål för attentat är misstanken.

Jason Diakité är skakad av avslöjandet:

– Det är jävligt obehagligt att tänka sig vad meningen var med den här listan, säger han till Sydsvenskan.

"Vi åkte förbi Utøya"

I helgen spelade Jason Diakité på en minneskonsert för offren i Norge. Han sa då att han var djupet berörd av terrorbomben mot regeringskvarteret och dödskjutningarna på Utøya.

– Det var väldigt speciellt att spela i Norge, säger han.

Han har varit på turné i Norge och återvände i dag till Sverige. I morse flög han från Trondheim och tisdag kväll spelar han på Allsång på Skansen. Han hyllar det norska folkets sätt att hantera terrordådet och är djupt berörd av tragedin.

– Vi åkte förbi Utøya. Det var otroligt starkt att se den lilla idylliska ön och veta att helvetet utspelat sig där, sa han i söndags till Nöjesbladet om besöket.

När Aftonbladet träffade Jason Diakité strax före repetitionen i Skansen säger han att han inte får prata om den känsliga polisutredningen.

– Vi vet inte ens vad det är för lista. Nu har de bett mig att inte prata om detta, säger han.

Träffade Utøya-överlevare

Jason Diakité talar däremot gärna om de fyra konserter som han hållit i Norge efter terrordådet. Han säger att det var "väldigt speciellt att spela i Norge, väldigt mycket sammanhållning, väldigt mycket kärlek och väldigt mycket värme" och konstaterar att folk fortfarande är chockade.

– Vi pratade med femton människor som har överlevt från Utøya. De kom in i logen och hälsade i söndags. Det var otroligt starkt.

Timbuktu om hotet

Jason Diakités skriver själv i brevet som Aftonbladet har publicerat om sina känslor efter terrordådet och att tankarna på Malmöskyttens lista då kom tillbaka.

Han berättar om den mörka hösten 2010 när serieskytten spred skräck i Malmö. Många vänner uppmanade honom att hålla sig hemma eftersom människor med utländskt utseende var måltavlor.

– Min naturliga respons var givetvis att vara ute så mycket som möjligt och visa att jag minsann inte tänkte gömma mig, skriver han.

Kartlagt sina måltavlor

Peter Mangs är häktad för sjutton brott, men delgiven misstanke om flera brott, enligt Sydsvenskan. Tidigast i oktober väntas åtal.

För en kvinna som också ska ha sitt namn på listan kom polisens besked som en chock. Hon berättar för Sydsvenskan att Mangs i förhör ska ha erkänt att "han haft i uppdrag att ta hand om oss".

Peter Mangs kan ha kartlagt personerna på adresslistan noga. En man på listan uppger att serieskytten har varit i hans trapphus.

– Som jag fattar det har han sagt till polisen att han varit där, två gånger, beväpnad. Men jag var inte hemma, säger mannen till Sydsvenskan.