”Al-Shabab har lämnat Mogadishu”

Publicerad 2011-08-07

Rebellgruppen ska vara besegrad

al-Shabab på träningsläger utanför Mogadishu.

Regeringstrupperna har besegrat rebellerna Al–Shabab.

Rörelsen ska ha lämnat somaliska Mogadishu.

Den somaliska regeringen talar nu om en "gyllene seger".

Islamistgruppen al-Shabab har inte lämnat huvudstaden någon gång under de år som upproret pågått. Striderna har hårdnat under det senaste året när regeringstrupper och fredsbevarande trupper från Afrikanska unionen har försökt få kontroll över Mogadishu. Men regeringen har stått maktlös och Somalia har saknat riktig ledning sedan diktatorn Mohamed Siad Barre störtades 1991. Ingen regering har kontrollerat hela landet.

Al-Shabab lämnar Mogadishu

Men på lördagsmorgonen kom ett stort genombrott. Reuters rapporterade att rebellrörelsen är splittrad och saknar central styrning. Och snart därefter meddelade Somalias president Sharif Ahmed att al-Shabab besegrats och nu lämnat Mogadishu.

– Somalias regering välkomnar framgången som regeringstrupperna har åstadkommit med stöd av den fredsbevarande styrkan Amisom, som har besegrat fienden al-Shabab, sade Ahmed vid ett pressmöte i presidentresidenset rapporterar Reuters.

Ville stoppa hjälpsändningar

Talespersonen för den somaliska regeringen, Abdirahman Omar Osman, kallade rebellernas reträtt från Mogadishu en "gyllene seger för det Somaliska folket".

Landets premiärminister Dr Abdiweli Mohamed Ali säger i ett uttalande från regeringen att segern är ett stort steg för det somaliska folkets kamp mot extremism.

– Vi har drömt om den här dagen i tre år, säger han.

– Det här är ett stort steg emot ett mer stabilt Somalia. Deras handlingar de senaste timmarna har visat de här extremisterna inte hör hemma i ett fredligt Somalia, att de är främlingar och motiverade av en våldsam ideologi. Folket vill inte ha dem här.

Kommer fortsätta strida

Men Al-Shababs talesman Ali Mohamed Rage säger till en lokal radiostation att de inte är besegrade och att de kommer att fortsätta strida. Istället förbereder de nu för en motattack. Han säger också att de inte kommer att dra sig tillbaka i andra delar av södra Somalia.

Samtidigt lider miljoner av Somalias befolkning av den hungerkatastrof som drabbat Afrikas horn. Al-Shabab har tidigare hotat med att stoppa hjälpsändningar till de svältande, skriver Reuters. Al-Shabab ska även ha starka kopplingar till terrorgruppen al-Qaida.

Nu hoppas regeringen att hjälpsändningarna kan nå ut bättre i Mogadishu och hindra den pågående svälten i landet.