Dansk segelbåt med barn kapad

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-28

Familjen var på jordenrunt-resa

En dansk barnfamilj var på jorden runt-seglats när de bordades av somaliska pirater.

Det är oklart om de fortfarande lever.

– Det är inga snälla människor som sysslar med det här, säger konteramiral Jan Thörnqvist, som tidigare fört befäl för EU:s marina operation i området.

Ombord på båten fanns en familj med två vuxna och tre barn. De hade också med sig två besättningsmän.

Enligt uppgifter till danska tidningen Ekstrabladet var familjen ute på en jorden runt-resa. De lämnade Danmark i augusti 2009 och skulle ha kommit hem i sommar.

Barnen ska vara en 17-årig pojke, en 15-årig pojke och en 13-årig flicka.

Skulle kliva av

Hittills under resan har de bland annat varit i Karibien, Sydamerika och Thailand, skriver Ekstrabladet. För två veckor sedan lämnade de Maldiverna och var på väg till Afrika där det var meningen att 17-åringen skulle kliva av och resa hem till Danmark.

Segelbåten kapades den 24 februari och uppges nu vara på väg mot Somalia.

– Sjövärnets operativa kommado tog emot en nödsignal från den danska båten och inledde genast en undersökning av vad som hänt med fartyget och dess besättning, säger Charlotte Slente vid danska UD till nyhetsbyrån Ritzau.

Hon vill inte säga om danska myndighter varit i kontakt med kaparna.

Ökända piratvatten

Vattnen utanför Somalia är ökända för omfattande sjöröveri.

För mindre än två veckor sedan dödades fyra amerikaner av pirater. De befann sig också på en segelbåt när de bordades utanför Somalias kust.

– Piraterna tar allt som de kommer över. Lyckas de inte med större handelsfartyg går de på mindre privata båtar, säger konteramiral Jan Thörnqvist.

Han var tidigare styrkechef för EU:s NAVFOR-operation Atalanta utanför Somalia. Han säger att piraterna delvis har bytt taktik sedan han ledde operationen i somras.

– Dels har piraterna blivit fler och kapningsförsöken ökar. Sedan har de också ökat avståndet från Somalias kust och attackerar båtar mycket längre bort än tidigare.

Svårt att ingripa

Han säger att det minskar militärens möjligheter att ingripa om ett fartyg attackeras långt från de bevakade sjökorridorerna.

– Det gäller att man är på plats snabbt. Annars kan man inte göra så mycket utan att riskera gisslans liv. Man kan gå ombord med specialförband och överraska, men det säger sig självt att det är svårt att gå ombord obemärkt på en segelbåt, säger Jan Thörnqvist.

Piraterna utgår många gånger från så kallade moderskepp, alltså större båtar som de kapat. Därifrån åker de med små, snabba båtar och försöker kapa allt de kommer över och ta gisslan.

– Det är inga snälla människor som håller på med det här. Det är allt från att de plågar livet ur gisslan till att de hittar någon som vill betala lösensumma och släpper dem.