”Jag vänder aldrig mer bort blicken”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-03-09

Mångmiljonären Johan Andersson på besök i Fattigsverige: De vill bara bli uppskattade som människor

Besöket i Fattigsverige blev en ögonöppnare.

Flera av deltagarna i programmet "Den hemlige miljonären" säger att det förändrat deras liv.

– Jag kommer aldrig mer vända bort blicken när jag går förbi en hemlös, säger mångmiljonären Johan Andersson, 50.

”förändrade mitt liv” Mångmiljonären Johan Andersson är en av flera deltagare i Kanal 5:s ”Den hemlige miljonären” som säger att hans besök i Fattigsverige blev en ögonöppnare. – Jag trodde de jag mötte skulle vara samhällsfrånvända och aggressiva. Men så är det inte alls. Ingen av dem klagade på sin utsatthet eller samhällets resurser. De vill mest bara bli uppskattade som människor, säger han.

Det har precis varit säsongsavslutning av programmet i Kanal 5. Sju mycket välbärgade svenskar har under vintern spenderat var sin vecka på existensminimum: 250 kronor i veckan.

Trodde inte folk levde så

De har besökt Fattigsverige. En del av samhället som de flesta av miljonärerna knappt visste existerade.

– Jag trodde inte att prostitution förekom så öppet eller att folk levde i husvagnsparker mitt i Stockholm, säger författaren, entreprenören Ola Lauritzson, 36.

Han talar om en förmån att få ha varit med i programmet och kallar det en ögonöppnare. En uppfattning som flera av hans miljonärskollegor delar.

– Jag trodde de jag mötte skulle vara samhällsfrånvända och aggressiva. Men så är det inte alls. Ingen av dem klagade på sin utsatthet eller samhällets resurser. De vill mest bara bli uppskattade som människor, säger Johan Andersson.

”Jag har haft tur”

Flertalet av miljonärerna som deltagit i programmet menar att det är olyckliga händelser och ödesdigra felbeslut som satt många av de hemlösa och fattiga i klistret.

– Det är ingen stor skillnad på dem och mig. Jag har haft många motgångar men jag har haft turen att ha personer omkring mig som då tittat med kärlek på mig och sagt: "Panos kom igen, du fixar detta", säger baddräktsdesignern Panos Papadopoulos.

”Skulle inte offrat det jag offrat”

Fastighetsägaren Wonna I de Jong håller dock inte med. Hon började som fattig ensamstående mamma i Rinkeby men i dag bor hon i fashionabla Djursholm och äger fastigheter värda närmare en miljard.

– Att bli så rik som jag är inget som alla kan bli och de flesta skulle inte offra det jag offrat för att komma hit. Men alla behövs, det är inget fel med att till exempel vara en duktig städare.

För att ändra volymen – använd tv-spelarens reglage