Tre kurdiska kvinnor sköts till döds i Paris

Publicerad 2013-01-10

Tre kurdiska kvinnor har hittats skjutna i huvudet i Paris i natt.

En av dem var grundare av kurdiska separatiströrelsen PKK.

– Det ser ut som en avrättning, säger en poliskälla till Le Figaro.

Frankrikes inrikesminister Manuel Valls har under dagen gått ut med att attacken är "oacceptabel".

Kvinnorna hittades klockan 1 natten till torsdag av sina vänner, vid Kurdiska institutet i Paris på gatan Lafayette mitt i centrum av den franska huvudstaden.

Hundratals sörjande

Tidigt i morse hade uppåt 200 medlemmar av den kurdiska gemenskapen i Paris samlats utanför byggnaden, då kropparna fortfarande inte forslats bort.

– Scenen får en att tänka att det har handlat om en avrättning, men utredningen kommer att klargöra de mer exakta omständigheterna kring dramat, säger en poliskälla till tidningen Le Figaro.

En av kvinnorna uppges vara en 32-årig anställd vid institutionens informationscenter. De andra två kvinnorna, vars identiteter ännu inte blivit fastställda, ska ha varit besökare vid centret. Alla ska ha varit kurdiska aktivister, enligt en källa till Le Nouvel Observateur.

”Avrättning”

Enligt den fransk-kurdiska nyhetssajten Actukurde.fr, var en av kvinnorna en av grundarna till Kurdiska arbetarpartiet, PKK, en militant separatiströrelse.

En annan var representant i Kurdistans nationella kongressen, KNK i Bryssel och en tredje var en ung aktivist.

Enligt sajten försökte vänner till kvinnorna ta sig in i byggnaden där de hittades i natt.

– Då de såg blodspår bröt de upp dörren, och hittade kropparna av tre avrättade kvinnor, säger Mehmet Ulker, ordförande för Kurdiska kvinnoorganisationen i Frankrike, FEYKA.

Enligt polisen ska morden ha skett omkring 15 i går eftermiddags, uppger sajten och tillägger att ljuddämpade vapen har använts i dådet.

Kurder uppmanas samlas

Det är oklart vilket motivet är, men sajten påpekar att den sammanfaller i tid med att Turkiet nyligen inlett samtal med den kurdiska rebelledaren Abdullah Ocalan, som sedan 1999 sitter fängslad i isolering på ön Imrali. Förhandlingarna går ut på att få PKK att avväpna sig.

I en kommuniké uppmanar FEYKA alla kurder i Europa att samlas i Paris för att fördöma attacken mot kvinnorna.

ANNONS