Simklubbens hälsning till Nawar: ”Välkommen hit”

Uppdaterad 2015-09-14 | Publicerad 2015-09-13

Snart är elitsimmaren Nawar, 19, framme hos familjen i Strängnäs.

Simklubben välkomnar honom med öppna armar.

– När han kommer till Sverige ska vi hjälpa honom. Han är jättevälkommen hit och till simklubben, säger klubbchef Robert Bergkvist.

I två år har elitsimmaren Nawar, 19, varit på flykt från kriget i Syrien. Han har färdats med båt till Grekland, vandrat genom Ungern och sitter just nu på ett tåg till Tyskland. Snart är han framme vid slutdestinationen – Strängnäs. Där väntar hans familj och poolen som han längtar efter.

Nu välkomnas han av Strängnäs simklubb med öppna armar.

– Det här blir ett tillskott för klubben, både tävlingsmässigt och personligt, och att man kan hjälpa till är superroligt, säger klubbchef Robert Bergkvist.

”Kan hjälpa med allt”

Det var några dagar sedan som Robert Bergkvist läste Aftonbladets artikel om Nawars stora önskan om att komma till Strängnäs. Då kunde han inte hålla sig från att höra av sig till familjen. Han vill ha honom i klubben och vill dessutom hjälpa familjen att komma in i samhället.

– Vi kan hjälpa till med vad som helst, Strängnäs är en liten stad så vi på simklubben kan hjälpa till med allt, säger han.

Förutom att han ska börja i klubben, kan de också hjälpa till med att lära honom svenska.

Syskonen Maia, 17, och Sabah, 21, har redan varit med i klubben i två veckor och nu ser klubben fram emot att också Nawar ska komma.

– Det går jättebra. Maia och Sabah är mysiga, trevliga och vill verkligen simma. Det är roligt att det blir så här, det är helt nytt för oss, säger Robert Bergkvist.

Vill till poolen

Sedan Aftonbladet uppmärksammade Nawar och hans familjs flykt har stödet varit enormt. Vi har fått flertalet mejl från personer som undrar hur de kan hjälpa Nawar och som sagt att de är beredda på att köra ner och hämta honom. Nawar uppskattar att det finns många som vill hjälpa honom.

– Tack till alla som försöker hjälpa, hälsar han.

Snart är han framme. Tanken är att Nawar ska börja träna lugnt, men ju mer han simmar desto mer ska träningen trappas upp.

Det kommer bli träningar i stort sett varje dag, precis som för hans syskon.

– Nu ska jag åka till Hamburg och sedan försöka hitta en färja till Sverige. Jag vill inget hellre än att komma dit och tillbaka till poolen, säger Nawar.