Smugglaren: ”Jag hjälper bara till”

Publicerad 2015-10-04

Det är den största europeiska flyktingkatastrofen sedan andra världskriget.

Men vägen undan krig och terror är livsfarlig.

Tusentals dör.

Samtidigt upplever flyktingsmugglarna högkonjunktur och nu är krisen också en miljardaffär.

Enligt Europol opererar 30 000 kriminella smugglare på den europeiska marknaden.

Aftonbladets granskning av flyktingsmugglingen till Sverige avslöjar att handeln med falska pass är omfattande.

Ingen vet hur många av alla tusentals asylsökande som just nu kommer till Sverige som reser med falska pass.

– Det finns hur många som helst som gör så här, säger en av smugglarna i Sverige.

Det tar inte många dagar för oss att komma i kontakt med flyktingsmugglare i Sverige.

Mot betalning kan de fixa falska pass.

Själva säger de att de enbart vill hjälpa till.

– Jag förmedlar bara kontakter, säger en av dem.

"Hur gammal är du? Jag kan leta efter någon som liknar dig så du kan använda hennes pass och resa lagligt."

Killen som skriver är 21 år och bor i Sverige.

Han får genast en rad följdfrågor från andra medlemmar i samma Facebookgrupp: Vilken sorts pass? Hur går det till? Vad kostar det?

Gruppen har 18 368 medlemmar och diskussionerna handlar om vägen från Syrien till Europa. Varje dag lägger smugglare upp nya poster och erbjudanden – framför allt för dem som ska ta den livsfarliga vägen över Medelhavet mellan Turkiet och Grekland.

Vi har skapat en Facebookprofil åt vår påhittade syriska tjej, 19-åriga "Lara". Den 28 augusti skriver hon ett inlägg där hon ber om hjälp att ta sig från Syrien till Sverige.

Resultatet: 66 kommentarer och 16 privata meddelanden.

Erbjuder svenskt pass

En erbjuder ett svenskt pass, en annan säljer ett grekiskt id-kort för 200 euro (1 870 kronor), någon säger att han kan ordna bil mellan Ungern och Tyskland för 450 euro (4 200 kronor). Andra vill bara varna – för dem som luras. För de finns där också.

Killen i Sverige svarar att det kan vara ett svenskt pass eller ett syriskt pass med svenskt uppehållstillståndskort. Priset är mellan 2 500 och 3 000 dollar (23 400–28 100 kronor), men det beror på.

Han lämnar sitt telefonnummer för alla att se i gruppen, säger att det går bra att kontakta honom på Viber.

"Jag är ingen smugglare. Men om jag hittar någon som liknar dig måste jag ge den personen pengar" skriver han till någon.

Till skillnad från andra smugglare vi får kontakt med använder den unga killen i Sverige sitt riktiga namn och ett registrerat telefonnummer. Han gömmer sig inte.

Över telefon förklarar han igen:

– Kan du ta dig till Grekland eller Turkiet?

Ja, kanske, kan du hjälpa mig ut ur Syrien?

– Nej, jag är ingen smugglare, jag gör bara det här för att hjälpa till.

Hur mycket kostar det?

– Det beror på personen som ger mig passet och biljetterna. Det kommer vara en tjej som åker till Grekland eller Turkiet och ger dig sitt pass.

Hur åker hon tillbaka?

– Hon anmäler att hon förlorat passet på ambassaden.

Social medier viktiga verktyg

Sociala medier och appar som används för att chatta och ringa – som Facebook, Viber eller Whatsapp – har blivit viktiga verktyg för smugglarna. Men de flesta kontakter vi får, när vi granskar flyktingsmugglingen till Sverige, kommer från människor på flykt eller deras familjer som lägger all tid och pengar på att försöka få sin familj i trygghet.

En av dem vi blir tipsade om är en småbarnsförälder i södra Sverige. När "Lara" ringer upp honom säger han självsäkert:

– Ja, jag har hjälpt många till Sverige, alla har kommit fram säkert.

Hur kan du hjälpa mig?

– Jag kan ordna flyg vart du vill i Europa.

Hur mycket kostar det?

– 8 000 euro (75 000 kronor) och flygbiljetter för två personer.

Så det är ett svenskt pass?

– Det ska du strunta i. Du kommer till Sverige utan problem.

När vi fortsätter hålla kontakten är han ursäktande, om han kunde åka själv och möta "Lara" skulle priset bli lägre. Han lovar att hjälpa henne när hon kommer till Sverige.

– Jag är ingen smugglare, säger han precis som alla andra.

Stor osäkerhet

Rykten om vilka smugglare som är verksamma för stunden, om de är hederliga, eller vem som kanske kan fixa ett arbetstillstånd eller ett arrangerat äktenskap sprids med djungeltrumman i denna desperata jakt.

Det är ett dyrt och mödosamt jobb, vittnar många om. Osäkerheten är stor och risken att bli lurad, eller indragen i något brottsligt, är påtaglig.

Men vad är alternativet?

Inte ens för den som har sin familj i Sverige är det säkert att de lagliga vägarna hit fungerar.

De unga vuxna, som killen på Facebook, har ingen chans att få hit sina föräldrar och syskon. Han är inget barn längre.

Och på Migrationsverket har handläggningstiden för familjer som söker uppehållstillstånd på grund av anknytning nästan fördubblats i år jämfört med förra året. Det tar nu i genomsnitt 221 dagar från att ansökan görs. Men först måste den asylsökande i Sverige få sitt uppehållstillstånd och även där har handläggningstiden mer än fördubblats, för en syrisk asylsökande tar det nu i genomsnitt 254 dagar att få ett beslut.

Dagarna går och i Syrien kan varje dag vara förenad med livsfara.

”Det är blodspengar”

Vi träffar den 21-årige svensken som inte vill kalla sig smugglare på Centralen i Stockholm. Han har inget att dölja eller vara rädd för, säger han. Han vill ju bara hjälpa till.

Vi bestämmer ändå att det är bäst att han förblir anonym. Även den som bara hjälper utsätter sig för risker och skulle kunna bli föremål för en polisutredning.

– Det finns hur många som helst som gör så här. Alla i Syrien vet att kriget kommer och då blir det mycket svårare att lämna landet, därför vill alla fly nu medan det går att ta sig över gränsen, säger han.

Han tar upp sin telefon. Fingrarna flyger över skärmen. Han visar en Viber-konversation han haft några dagar tidigare med en ung syriska som förtvivlat vill ta sig därifrån. Hon har skickat ett kort på sig själv, precis som alla smugglare – eller "hjälpare" – bett vår "Lara" att göra.

Han vet inte om han kommer kunna hjälpa henne. Han förmedlar bara kontakter.

Telefonen åker fram igen, han visar ett kort på sin yngre bror och tar fram plånboken med sitt svenska id-kort.

– Titta vad lika vi är, han hade kunnat resa på mitt id. Men jag vågade inte ta den risken.

I stället har hans två bröder, som kom till Sverige för bara några dagar sedan, gått genom Europa. Det var fyra år sedan de sågs senast.

– Vi måste hjälpa varandra, inte för pengar. Folk försöker åka lagligt men det går inte.

Om smugglarna som tjänar pengar på människors utsatthet har han bara en sak att säga:

– Det är blodspengar.

Intensiv handel med falska pass

Vi vet inte säkert vilken roll han spelar på denna marknad. I ena stunden säger han att han förmedlar kontakter, att han känner en kille i Grekland som säljer pass ("bara för att hjälpa till" priset sätts beroende på hur utsatt den som ska smugglas är). Han vet vilka pass som är lättare att förfalska och vilka alternativen är.

I nästa stund försäkrar han att det här var första gången han över huvud taget utgett sig för att kunna fixa fram ett pass.

Hans berättelse bekräftar den bild vi fått under en månads granskning av flyktingsmugglingen till Sverige. Det pågår en intensiv handel med falska pass, ingen vet hur många som kommit hit flygvägen och ingen vet hur många som fastnat i säkerhetskontrollen på vägen.

På den svenska ambassaden i Turkiet är fenomenet välkänt.

– Det är omfattande, det får vi bevis för varje dag, säger Gunilla Kihlman, ambassadråd i Ankara.

Varje gång någon stoppas på flygplatsen med ett svenskt pass får ambassaden en rapport. Många svenskar kommer till generalkonsulatet i Istanbul och anmäler att de förlorat sitt pass.

– Det är i alla fall så vanligt att vi reagerat på det, säger Gunilla Kihlman.

Slängs på flygplatsen

Det svenska passet är också ett av de mest missbrukade i Europa, enligt svenska polisen. Därtill kommer uppehållstillståndskorten som fungerar som visum utomlands. Till skillnad från de svenska passen är de syriska lätta att förfalska och detta utnyttjas i smuggling. Turkiska myndigheter har varnat för en omfattande tillverkning av sådana pass.

Ett förfalskat syriskt pass tillsammans med ett äkta svenskt uppehållstillståndskort kan också räcka för att få kliva på flygplanet mot Sverige.

På ambassaden i Grekland har de inga belägg för missbruk av svenska pass, men däremot får de varje vecka en hög svenska uppehållstillståndskort och provisoriska främlingspass från grekiska polisen.

– De kommer nästan alltid från flygplatspolisen, antingen har de beslagtagits eller så är det folk som har slängt dem. De hittas i papperskorgar och liknande, säger Anna Areschoug, förste ambassadsekreterare i Aten.

De kan till exempel ha dumpats på flygplatsen innanför säkerhetskontrollen.

Hittills i år handlar det om 200 sådana dokument som ambassaden sen skickar vidare till Migrationsverket.

”Jag kan inte hjälpa någon”

Småbarnspappan som erbjöd oss ett pass för 8 000 euro (75 000 kronor) vill inte kännas vid det. Han blir märkbart rädd, trots att vi gång på gång försäkrar att vi inte kommer avslöja vem han är. Han upprepar bara:

– Jag kan inte hjälpa någon hit, jag kommer inte göra det, jag kan inte svara på några frågor för jag vet ingenting om det.

Följ oss på Facebook

Mejla ossgranskning@aftonbladet.se Följ oss på Facebook

Så har vi gjort granskningen

Facebook och Viber – appen som gör det möjligt att ringa och skicka meddelanden gratis och utan att det går att spåra – har blivit viktiga arbetsredskap för smugglarna.

För att ta reda på hur flyktingsmugglingen till Sverige ser ut har vi utgett oss för att vara en 19-årig kvinna från Syrien "Lara", eller hennes låtsassyster i Sverige. Vi har bland annat skapat ett fejkat Facebookkonto åt "Lara".

Kontaktuppgifterna till smugglare har vi fått på nätet och med hjälp av källor och intervjuer med nykomna flyktingar i Sverige.

Kontakterna har tagits på telefon (vanlig och Viber) och Facebook.

Totalt har vi haft direktkontakt med fem personer som mot betalning erbjudit oss olika sätt att resa till Sverige.

Eftersom alla bad oss skicka bilder manipulerade vi en bild som skulle föreställa vår "Lara", den har vi skickat till smugglarna.

Följ ämnen i artikeln