Brödernas häktning prövas av HD

Publicerad 2015-06-24

Bröderna som är misstänkta för mordet på Lisa Holm överklagar häktningen till högsta instans.

Den 34-åriga kvinnan är fortsatt misstänkt för inblandning i fallet.

I går släpptes hon på fri fot och lämnar landet uppger advokat Peter Falck.

– Självklart är hon väldigt lättad, säger han.

De två bröderna är misstänkta för mordet på Lisa Holm. Den äldre broderns advokat har tidigare meddelat att hon överklagat häktningen till Högsta domstolen (HD).

Nu följer även den yngre brodern efter – även han överklagar.

På onsdagen tog HD emot båda överklaganden. Den äldre brodern kräver att häktningen hävs och hävdar, genom sin advokat Inger Rönnbäck, att bevisningen är otillräcklig.

Hon skriver, liksom tidigare, i överklagan att teknisk bevisning saknas helt. Hon påpekar därefter att brodern bor i området, men att "den omständigheten kan inte vara särskilt viktig bevismässigt".

Beslut i veckan

– Det är försök till indicier, möjligen, sa Inger Rönnbäck till Aftonbladet tidigare i veckan.

Några övriga detaljer om bevisläget nämns inte i överklagandet. HD kommer att meddela beslut i häktningsfrågan inom någon eller några dagar.

– Jag föredrar målet och sedan tar ett eller flera justitieråd beslutet, säger Charlotte Edvardsson, justitiesekreterare.

Men beslutet kan dröja ytterligare om Riksåklagaren (RÅ) kopplas in.

– Men om det blir så kan jag inte svara på i nuläget, säger Edvardsson.

Lämnat landet

En av männen är gift med den 34-åriga kvinnan, som den senaste veckan suttit häktad. Misstanken som riktas mot henne är att hon på något sätt hjälpt bröderna att undanhålla bevis eller komma undan att lagföras för brottet de är misstänka för.

På tisdagen släpptes kvinnan ur häktet. 34-åringen har inget reseförbud – och har troligen redan hunnit lämna landet berättar hennes advokat Peter Falck.

– Självklart är hon väldigt lättad. Samtidigt är hon medveten om att misstanken kvarstår. Situationen är bättre än den som förelegat när hon suttit inspärrad, säger han.

"Oerhört utlämnad"

Misstanken – skyddande av brottsling – kvarstår.

– Hon är medveten om det, säger Falck och tillägger:

– Det är inte överraskande, kan jag tycka. Fortfarande pågår utredningen av vad som skett. Så länge den inte är klar är jag inte överraskad att åklagaren låter misstankarna kvarstå.

De senaste veckornas händelser har väckt stor uppmärksamhet – även i kvinnans hemland Litauen.

– Hon har förklarat sig oskyldig. Trots det har det rönt enormt intresse. Vad som är olyckligt, kan jag tycka, är att intresset tagit sig felaktigt uttryck i hennes hemland. Hon känner sig nog oerhört utlämnad.

Fotnot: Aftonbladet har sökt vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm utan framgång för en kommentar.