Israeler beväpnar sig efter blodig vecka

Publicerad 2015-10-13

Den senaste tiden har präglats av en kraftig våldsvåg i Israel.

På måndagen skedde fyra knivattacker i Jerusalem och flera personer har skjutits till döds.

Oron har nu lett till kraftigt ökad vapenförsäljning i landet.

Följ ämnen
Israel

Måndagen blev den senaste i raden av blodiga dagar i Israel.

Fyra knivattacker skedde under dagen och flera personer blev skjutna.

På kvällen sköts en man, som tros vara palestinier eller israelisk arab, till döds på en buss efter att han knivhuggit en israelisk soldat.

Den israeliska soldaten ska ha skadats lindrigt.

Det var dagens fjärde knivattack.

Tidigare under dagen sköts en man till döds som knivattackerat en polis i östra Jerusalem. Ytterligare en polis blev attackerad av en kvinna med kniv under dagen. Kvinnan bakom attacken sköts och fördes till sjukhus.

Dessutom ska två palestinier ha angripit två minderåriga israeler med kniv. En av angriparna sköts till döds och de två israelerna skadades allvarligt, enligt israelisk polis.

Borgmästaren: Beväpna er

Den senaste tidens våldsvåg började förra månaden. Sedan dess har minst fem israeler och minst 25 palestinier dödats i knivattacker och skjutningar. Det har även skjutits raketer från både Israel och Palestina och det talas om en tredje intifada.

Våldsvågen har fått allt fler civila israeler att beväpna sig. I förra veckan uppmanade Jerusalems borgmästare, Nir Barkat, alla israeler med vapenlicens att alltid bära vapen. Barkat är en föredetta officer och bar själv vapen när han i förra veckan besökte ett arabiskt kvarter, enligt Daily Mail.

– Att bära vapen ökar folks självförtroende, sa han.

Ökad försäljning

Flera andra israeliska politiker har uppmanat landets befolkning att bli mer vaksamma.

Nu ser landets vapenaffärer en kraftigt ökad försäljning och vapenlicensansökningarna har gått upp med tiotals procentenheter, enligt Jerusalem Post.

Den ökade efterfrågan på vapen syns tydligt i en vapenaffär i Tel Aviv, som tidningen har besökt. Vapenaffärens grundare, Iftach Ben-Yehuda, säger till tidningen att han både säljer fler skjutvapen och mer pepparsprej. Vidare säger han att han märker att folk är rädda. Han har förlängt butikens och dess skjutbanas öppettider för att tillfredsställa behoven.

– Ingen vet var nästa attack sker. Många kommer till skjutbanan för att träna och se till att de är beredda. Ansvarsfulla personer kan verkligen hjälpa både polisen och armén, säger han till tidningen.