Merkel blundar för att få stopp på flyktingström

En gigantisk flyktingström var vad som behövdes för att dörren till Europa åter skulle öppnas på glänt för Turkiet.

Plötsligt är Merkel och övriga beredda att blunda för människorättsbrott mot att Turkiet ser till att flyktingarna stoppas från att ta sig till Europa.

Sällan har begreppet realpolitik demonstrerats så tydligt.

De senaste åren har relationerna mellan EU och Turkiet blivit allt frostigare. Skälet är att president Tayyip Erdogan tagit till alltmer auktoritära metoder. Turkiet har backat från en rad demokratiska reformer man införde för att möjliggöra ett medlemskap i EU.

Genom att fängsla journalister och göra rättsväsendet till regimens verktyg har landet diskvalificerat sig från att bli EU-land.

Ovanpå det har regimen övergett försöken att skapa fred med kurderna och istället blåst nytt liv i kriget mot terrorstämplade gruppen PKK. I viss mån för att Erdogans AK-parti lättare ska få egen majoritet i nyvalet den 1 november.

Men så började flyktingar strömma till Europa i hundratusental. Den stora majoriteten via Turkiet över till Grekland och vidare till Europa. Turkarna som redan tagit emot närmare två miljoner flyktingar gjorde inte särskilt mycket för att stoppa strömmen till Europa.

Fick sitta i guldstol

Ända tills EU:s ledare insåg att enklaste sättet att få stopp på flyktingarna är att betala Turkiet för att hjälpa till.

Den gångna helgen besökte Tysklands förbundskansler Angela Merkel Turkiet och fick sitta i guldstol tillsammans med president Erdogan.

Han verkar vara beredd att hjälpa till men nöjer sitt inte enbart med penningbidrag.

Därför har Merkel med övriga EU-ledares goda minne utlovat att man ska snabba på processen att göra det möjligt för turkiska medborgare att resa visumfritt till Europa.

Därtill fick Turkiet löfte om att förhandlingarna om EU-medlemskap ska skyndas på. Något som i praktiken inte betyder så mycket eftersom den väg Erdogan valt de senaste åren i praktiken omöjliggör ett upptagande i EU-gemenskapen.

Men det visar ändå vad EU är beredda att göra för att bli av med flyktingproblemet.

EU behöver i nuläget Turkiet betydligt mer än vad Turkiet behöver EU.

Läcker som ett såll

EU-länderna skulle givetvis alla kunna göra som Ungern och stoppa flyktingarna med militär och taggtråd men det skulle inte se bra ut. Då skulle bilden av det fria, generösa och rättssäkra Europa få sig en allvarlig törn.

Europa vill uppfattas som välvilligt inställd till människor som behöver skydd men dagens anstormning utgör en enorm påfrestning på välfärdssystemen. Bättre då att flyktingarna aldrig når EU:s gräns och därmed inte behöver hanteras.

För att nå dit är EU berett att liera sig med en regim som i demokratiskt sinnelag lämnar en hel del i övrigt att önska.

Flyktingströmmen hotar i förlängningen att knäcka några av EU:s grundläggande samarbeten, som den fria rörligheten. Den går inte att upprätthålla om EU:s yttre gräns samtidigt läcker som ett såll.

I ett sånt krisläge är EU-ledarna beredda att kompromissa med nästan vem som helst.

Redan dagens flyktingström testar gränserna för vad EU klarar av.

Värre i vår

I fredags stängde Ungern gränsen mot Kroatien. Där slussades flyktingarna tidigare vidare genom Ungern mot Österrike och Tyskland. Den nya flaskhalsen har gjort att tusentals flyktingar sitter fast på Balkan samtidigt som det börjat regna och kvicksilvret sjunker.

Merkel och övriga fruktar att det blir ännu värre i vår om inget görs. EU:s ordförande Donald Tusk varnar för att tre miljoner flyktingar kan vara på väg mot Europa.

Hellre då läger i Turkiet, sett med EU:s ögon.

FÖRDJUPNING Läs mer om flyktingkrisen på vår specialsajt

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset

Följ ämnen i artikeln