355 masskjutningar i USA – på 336 dagar

Uppdaterad 2019-07-06 | Publicerad 2015-12-03

Massakern i San Bernardino var masskjutning nummer 355 i ordningen i USA – bara i år.

I genomsnitt inträffar en masskjutning om dagen i USA, enligt sajten Shootingtracker.com.

– Det finns mycket vi kan göra för att USA ska bli säkrare, säger president Barack Obama, som länge krävt strängare vapenlagar.

Ett gift par stormade på onsdagen en kommunal lokal i San Bernardino och sköt vilt mot människor. Syed Rizwan Farook, 28, och Tashfeen Malik, 27, sköt i flera minuter och dödade minst 14 människor. 17 personer skadades.

Det här är den tredje masskjutningen sedan skjutningen utanför en abortklinik i Colorado Springs förra fredagen. Där gick en ensam gärningsman till attack och dödade tre personer och skadade nio.

Dödligaste på flera år

Massakern San Bernardino är den 355:e masskjutningen då 336 dagar av året gått, enligt sajten Shootingtracker.com, skriver The Washington Post. Skottdramat i San Bernardino är det dödligaste på flera år i USA, där det inträffar en masskjutning dagligen. Som masskjutning räknas attacker då fyra eller fler människor dödas eller skadas vid samma tillfälle.

Omkring 11 000 personer skjuts årligen till döds i USA, enligt myndigheten Centers for Disease Control and Prevention i USA. Cirka 80 000 personer skjuts och skadas i landet årligen.

"Jag vägrar att acceptera detta som normalt. Vi måste handla för att stoppa det vapenrelaterade våldet nu", skrev Hillary Clinton på Twitter kort efter att nyheten om skjutningen offentliggjorts.

Kräver strängare lagar

USA:s president Barack Obama sa i en kommentar att USA måste införa hårdare vapenlagar. Han intervjuades kort efter händelsen i San Bernardino av CBS News.

– En person som i dag förbjuds att flyga i USA kan fortfarande gå in i en butik och köpa ett vapen, sa presidenten.

Obama har länge krävt strängare vapenlagar i USA utan att få tillräckligt med stöd i kongressen.

Två förslag som Obama har lagt fram är samkörning av delstaters brottsregister och skärpta straff mot vapenlangning till människor som är belagda med vapeninnehavsförbud.

LÄS OCKSÅ: Detta har hänt – 14 ihjälskjutna i Kalifornien

PODD: Striden om aborträtten

Podcasten Aftonbladet Daily diskuterar Alabamas abortlagar och den globala striden om aborträtten.

Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln