EU trefaldigar Medelhavsinsats

Publicerad 2015-04-23

EU-ländernas ledare trefaldigar insatserna i Medelhavet för att hantera migrantkrisen. Det stod klart efter toppmötet i Bryssel.

Under torsdagskvällens toppmöte i Bryssel sipprade uppgifterna ut om allt fler nya pengar, båtar och personal till Triton-insatsen utanför Italien.

EU-källor talade om att man därmed når upp i en tre gånger så stor budget som i dag, vilket i så fall skulle föra upp Triton på nästan samma nivå som den italienska Mare Nostrum-insatsen, som avslutades i fjol. Insatsen bekräftades av Tysklands förbundskansler Angela Merkel sent på torsdagen.

Inget beslut väntades om att utöka insatsens operationsområde, som kritiserats för att bara gälla alldeles intill den italienska kusten. EU-företrädare betonade emellertid att området lätt kan utvidgas av insatsledarna.

Senare i år ska dessutom ett särskilt toppmöte hållas med Afrikanska unionen på Malta, meddelade den maltesiske premiärminister Joseph Muscat via Twitter.

Solidaritet

På mötet diskuterades också hur solidariteten mellan medlemsländerna ska se ut och uttryckas på asyl- och migrationssidan – en fråga som vissa länder skyr som pesten, medan exempelvis Sverige och Tyskland trycker på.

– Vi har en europeisk union och då måste alla länder visa den solidariteten, sade statsminister Stefan Löfven (S) inför mötet.

Ledarnas åtgärder bygger på det tiopunktsprogram som lades fram av EU-kommissionen i måndags.

I det förslag till uttalande från toppmötet som läckt ut på förhand väckte samtidigt flera ordalydelser uppmärksamhet, med tuffa formuleringar om att "bekämpa smugglare", "beslagta och förstöra båtar" och "förhindra potentiella migranter från att nå Medelhavskusten".

– Att rädda liv handlar inte bara om att rädda ute till havs, utan även om att slå mot människosmugglare och illegala migranter, sade EU:s permanente ordförande Donald Tusk inför mötet.

– Det bästa sättet att rädda folk från att drunkna är att se till att de inte kommer ombord på båtarna över huvud taget, sade Tusk.

Kritiska partier

Styrkeorden uppskattas inte av bland andra Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. Vid ett extra samråd i EU-nämnden på torsdagsmorgonen ville de inte ställa sig helt bakom regeringens linje. Även Centern markerade att tonvikten inte får bli att hindra människor som flyr från att söka sig en fristad.

Stefan Löfven ville dock inte hålla med om att den militära prägeln är för stor.

– Det som sägs redan i den första paragrafen i slutsatserna är att nu gäller det att rädda liv här. Det är det som är i fokus, sade statsministern.

TT